Skip to main content

Πού θα πάνε τα 1,44 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Οι τομείς με τα έργα και τις δράσεις όπου κατανεμήθηκαν οι ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας μέχρι το 2030 με 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει την κατανομή των 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ του νέου ΕΣΠΑ με κάθε λεπτομέρεια μάλιστα.

Όπως τόνισε στην εισήγησή της στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ 201 – 2027, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λίλα Ωραιοπούλου, οι τομείς έργων και δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν ανά άξονα προτεραιότητας από το νέο ΕΣΠΑ είναι οι εξής:

ΑΞΟΝΑΣ 1: Παραγωγικός ανταγωνιστικός μετασχηματισμός της Κεντρικής Μακεδονίας – 190,3 εκ. ευρώ

-Ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας και αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών - 82,5 εκ. ευρώ.

-Αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις δημόσιες αρχές – 24 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων - 83,8 εκ. ευρώ.

ΑΞΟΝΑΣ 2: Στήριξη της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία – 290,7 εκ. ευρώ

-Προώθηση μέτρων ενεργειακή απόδοσης και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – 94,7 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών, της ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα – 60 εκ. ευρώ.

-Προαγωγή της πρόσβασης στην ύδρευση και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού – 96 εκ. ευρώ.

-Προαγωγή της μετάβασης σε κυκλική οικονομία και αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία – 15 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης, της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, μεταξύ άλλων σε αστικές περιοχές, και μείωση όλων των μορφών ρύπανσης – 25 εκ. ευρώ.

ΑΞΟΝΑΣ 3: Εξασφάλιση της διασυνδεσιμότητας της Κεντρικής Μακεδονίας = 105,5 εκ. ευρώ

-Ανάπτυξη και ενίσχυση βιώσιμης, ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή, έξυπνης και διατροπικής εθνικής, περιφερειακής και τοπικής κινητικότητας, με καλύτερη πρόσβαση στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και διασυνοριακή κινητικότητα – 105,5 εκ. ευρώ.

ΑΞΟΝΑΣ 4: Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία – 576,4 εκ. ευρώ

-Βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς μέσω ανάπτυξης προσβάσιμων υποδομών και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εξ αποστάσεως και διαδικτυακής εκπαίδευσης και κατάρτισης – 68 εκ. ευρώ.

-Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, και προώθηση της μετάβασης από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα που βασίζεται σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας – 100 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική καινοτομία – 43 εκ. ευρώ.

-Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία – 26,7 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στην αγορά εργασίας, ισότιμων συνθηκών εργασίας και καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής – 2,5 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση και της ολοκλήρωσής τους, ιδίως για τις μειονεκτούσες ομάδες – 70,6 εκ. ευρώ.

-Προαγωγή της ενεργητικής ένταξης για προώθηση των ίσων ευκαιριών, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ενεργού συμμετοχής, καθώς και βελτίωση της απασχολησιμότητας, ειδικότερα των μειονεκτουσών ομάδων – 10,6 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών – 10 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της κοινωνικονομικής ένταξης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά – 5 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών που προάγουν την πρόσβαση σε στέγαση και φροντίδα με επίκεντρο τον άνθρωπο – 234,8 εκ. ευρώ.

-Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων και των παιδιών – 5,1 εκ. ευρώ.

ΑΞΟΝΑΣ 5: Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία – 257,9 εκ. ευρώ

-Ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές – 221,8 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας σε περιοχές πλην των αστικών – 36,1 εκ. ευρώ.