Skip to main content

Πού θα τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις προτομές των Μακεδονομάχων

Ο Δ.Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσει προσωρινά τις προτομές των Μακεδονομάχων σε νέο χώρο, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό στην ομώνυμη πλατεία

Στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Στρατηγού Τσιρογιάννη θα τοποθετηθούν, τελικά, οι προτομές των Μακεδονομάχων, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από την ομώνυμη πλατεία εξαιτίας των εργασιών του Μετρό.

Την αποκατάσταση των προτομών είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο δήμος για αυτούς που αγωνίστηκαν στον Μακεδονικό Αγώνα(δείτε εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απομάκρυνσή τους από την πλατεία Μακεδονομάχων, (μεταξύ των οδών Εγνατίας, Αγ. Σοφίας, Δ. Πατριάρχου και Πλάτωνος) οι προτομές είχε μεταφερθεί σε κτήριο στην περιοχή των Σφαγείων.

Οι βάσεις τριών προτομών διασώζονται ενώ οι άλλες τρεις έχουν καταστραφεί και χρειάζεται να κατασκευαστούν καινούριες. Η αποκατάστασή τους πρόκειται να γίνει με δωρεά του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», η οποία έχει εγκριθεί ήδη από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Η τοποθέτησή των προτομών, η οποία έχει λάβει τις εγκρίσεις τόσο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας όσο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα είναι προσωρινή στον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη προς το δημοτικό συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό θα επανατοποθετηθούν στην ομώνυμη πλατεία.

Η χωροθέτηση και οι εργασίες τοποθέτησης των έξι μαρμάρινων βάσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για την τοποθέτηση των προτομών μακεδονομάχων αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη το απόγευμα.