Skip to main content

Πουρές φασολιών μαγειρεμένος σε κονσέρβα και σε σακουλάκι για βράσιμο

Την καθετοποίηση της παραγωγής φασολιών με τη μεταποίησή τους προγραμματίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ο Πελεκάνος», όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του κ. Νίκος Στεργίου, μιλώντας
Στην παραγωγή πουρέ φασολιών μαγειρεμένο σε κονσέρβα και σε σακουλάκι μισού κιλού για βράσιμο σχεδιάζει να προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ο Πελεκάνος», όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του κ. Νίκος Στεργίου, μιλώντας στη Voria.gr για τα αναπτυξιακά μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει επενδύσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο συνεταιρισμός έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις εκσυγχρονισμού 500.000 ευρώ, που αφορούσαν στην εγκατάσταση υπερσύγχρονου ξηραντηρίου φασολιών, γυαλιστηρίου και μηχανής συσκευασίας 2 και 5 κιλών. Ο κ. Στεργίου τονίζει ότι ο συνεταιρισμός σχεδιάζει την καθετοποίηση της καλλιέργειας και τυποποίησης του φασολιού Πρεσπών με την επεξεργασία του προϊόντος που αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ), ενώ μακροπρόθεσμα διαβλέπει τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων του και με τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.

Ο κ. Στεργίου πιστεύει πως το φασόλι έχει μέλλον στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, δεδομένου ότι η θρεπτική του αξία είναι πολύ σημαντική.

Για τη νέα επένδυση ο συνεταιρισμός αναμένει να ψηφιστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από αυτόν. Εκτιμά ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι έτοιμος αρχές του νέου έτους και ευελπιστεί η νέα επένδυσή τους να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2010.  Η νέα επένδυση προβλέπει την κατασκευή ενός κονσερβοποιείου έκτασης 400τ.μ. και την αγορά και εγκατάσταση του αποφλοιωτή φασολιών για πουρέ.

Ο κ. Στεργίου τονίζει ότι  ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να εντάξει τον πουρέ φασολιού στην γκουρμέ μαγειρική.

Ο συνεταιρισμός τυποποιεί 1.200 τόννους φασολιών, ενώ η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε 10.000 στρέμματα. Εάν προχωρήσει από το δήμο η επένδυση για στάγδην άρδευση, αναφέρει ότι τότε θα προστεθούν άλλα 6.000 στρέμματα καλλιέργειας φασολιών στον εθνικό δρυμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η ελληνική αγορά απορροφά 36.000 τόνους φασόλια, από τα οποία οι 6.000 τόνοι είναι ελληνικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι εισαγόμενοι. Επισημαίνει το πρόβλημα ότι αρκετοί έμποροι «βαφτίζουν» τα εισαγόμενα φασόλια ως Πρεσπών, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και εξαπατώντας τους καταναλωτές. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, ζητούν την χαρτογράφηση της ελληνικής παραγωγής και την αναγραφή στη συσκευασία  της χώρας προέλευσης και παραγωγής. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ο «Πελεκάνος» δεν επηρεάστηκε από την κρίση, καθώς το 2009 αναμένει αυξημένες πωλήσεις κατά 15% σε σχέση με το 2008 που είχαν διαμορφωθεί σε 4,5εκατ. ευρώ.

Εξήγησε ότι ο συνεταιρισμός αξιοποιεί όλη την παραγωγή φασολιών, καθώς για την παραγωγή του πουρέ φασολιού θα αξιοποιηθούν τα σπασμένα φασόλια, που αντιστοιχούν στο 35%-40% του συνόλου της παραγωγής και τα οποία αφαιρούνται από την τυποποίηση  και ένα 5% γίνεται ζωοτροφή. Στόχος είναι η αξιοποίηση του 100% της παραγωγής φασολιού.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού διατίθενται σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Ο συνεταιρισμός επιλέγει ένα αντιπρόσωπο σε κάθε πόλη. Μέχρι σήμερα περισσότερο από τη μισή Ελλάδα καλύπτεται με αντιπροσώπους και ήδη αναζητούνται συνεργάτες για τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο κ. Στεργίου πιστεύει το φασόλι έχει μέλλον στην ελληνική αγορά και διατροφή.