Skip to main content

Πούτιν: Μπορούμε να εξάγουμε λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα αν αρθούν οι κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε την ετοιμότητα της χώρας του να διευκολύνει τη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν, σημείωσε την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διευκολύνει τη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, εάν αρθούν οι σχετικές κυρώσεις.

«Υπό το πρίσμα των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής πολιτικής των δυτικών κρατών, επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, εάν αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί των αντιρωσικών κυρώσεων» σημειώνει το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε πως ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας οι περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που «απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες» πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο τηλεγράφημα του, το Anadolu κάνει λόγο για συνεχιζόμενες «επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK σε αμάχους και στη γειτονική Τουρκία».

Σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG, θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.