Skip to main content

Πούτιν σε Μακρόν για Ναβάλνι : Aπαράδεκτες οι αβάσιμες κατηγορίες

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι είναι «απαράδεκτο» να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο επισημαίνει ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

«Συζητήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ‘υπόθεση Ναβάλνι’. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας που δεν βασίζονται πουθενά, σε σχέση με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι για να διευκρινιστούν οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος θα πρέπει οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες να παραδώσουν στην Ρωσία βιολογικό υλικό, το επίσημο πόρισμα των αποτελεσμάτων για τις ληφθείσες αναλύσεις που έγιναν στον Ναβάλνι καθώς και να υπάρξει κοινή συνεργασία με τους Ρώσους γιατρούς».

«Συμφωνήθηκε να συμβάλουν ώστε να ορισθούν οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τάχθηκαν υπέρ της ταχείας εξομάλυνσης της κατάστασης στην Λευκορωσία, συζήτησαν για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, όπως και για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Μακρόν

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να ρίξει φως στο περιστατικό με την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας ότι η Γαλλία συμμερίζεται τα συμπεράσματα της ΕΕ για τη δηλητηρίαση. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την τηλεφωνική συνομιλία συνομιλία που είχε ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι αναγκαίο η Ρωσία να διασαφηνίσει την κατάσταση προβαίνοντας σε μια λεπτομερή και διαφανή έρευνα», της απόπειρας δολοφονίας του Ναβάλνι, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως «δηλητηρίαση», δήλωσε ο Μακρόν στον συνομιλητή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφερόταν  ότι «η Γαλλία συμμερίζεται με βάση τις δικές της έρευνες, τα συμπεράσματα μιας σειράς Ευρωπαίων εταίρων της που αφορούν τα στοιχεία δηλητηρίασης με την χρήση της ουσίας Novichok κατά παράβαση των διεθνών κανόνων χρησιμοποίησης χημικών όπλων».

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία συμμερίζεται την στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν με βάση την κατάσταση που σχετίζεται με τον Ναβάλνι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Tass, Reuters, AFP