Skip to main content

ΠΟΒΑΚΩ: Γάγγραινα τα Airbnb για τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας

Τα εργαστήρια µοιάζουν να κλυδωνίζονται µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται προβληµατισµός στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, τονίζει η Ομοσπονδία

Σε γάγγραινα εξελίσσεται η εξάπλωση του Airbnb, για τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που δραστηριοποιούνται σε ορόφους οικοδοµών, οι οποίες σταδιακά µετατρέπονται σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης, ακολουθώντας την τάση της εποχής, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ).

Όπως εξηγεί η ΠΟΒΑΚΩ, μπορεί ο κλάδος να αποδείχτηκε ανθεκτικός κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο η πίεση που του ασκεί η βραχυχρόνια µίσθωση «µοιάζει να τον απειλεί καθώς το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης αλλάζει άρδην».

«Τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας µοιάζουν να κλυδωνίζονται µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται προβληµατισµός στον κλάδο, καθώς αν κάποιος κρίκος της αλυσίδας χαθεί, δύσκολα αντικαθίσταται. Την ίδια ώρα οι αλλεπάλληλες µετακινήσεις άγνωστων ατόµων που εναλλάσσονται συχνά, σε κτίρια που λειτουργούν εργαστήρια, δηµιουργεί αίσθηµα ανασφάλειας», τονίζει η Ομοσπονδία.

Τα εργαστήρια στην Αθήνα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, κατά κύριο λόγο, στις οδούς Θησέως, Ρόµβης, Λέκκα, Περικλέους, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις οδούς Εγνατία, Συγγρού, Κλεισούρας, Ιουστινιανού.

Όπως λέει η ΠΟΒΑΚΩ, αποτέλεσµα της συνεχούς εξάπλωσης των εν λόγω καταλυµάτων, τα τελευταία χρόνια, είναι η εκτίναξη των ενοικίων µε αποτέλεσµα, οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων να αναγκάζονται να φύγουν από χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνταν για χρόνια, καθώς δεν µπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα που αυξάνονται, ενώ κάποιοι άλλοι να οδηγούνται ακόµη και σε παύση λειτουργίας.

«Η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί µια δραστηριότητα που βασίζεται στην πλούσια δηµιουργική της παραγωγή και δείχνει να απειλείται από έναν αστάθµητο παράγοντα» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και Πρόεδρος του Συλλόγου Κοσµηµατοπωλών, Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), Πέτρος Καλπακίδης επισηµαίνοντας πως «είναι αδιανόητο να εξαναγκάζονται επιχειρηµατίες σε αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών, χωρίς προηγούµενο προγραµµατισµό».

«Ακούµε συνεχώς παράπονα για τα Airbnb» σχολιάζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ), Κωνσταντίνος Κουζούπης, υπογραµµίζοντας πως «όσοι εξαναγκάζονται να αφήσουν τους χώρους που λειτουργούσαν, εξαιτίας  της αύξησης του µισθώµατος, δυσκολεύονται να βρουν νέο χώρο που να πληρεί κάποιες συγκεκριµένες προδιαγραφές, ενώ κάποιοι άλλοι παλαιότεροι, παίρνουν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν. Σταδιακά ο κλάδος χάνει και τον φυσικό του χώρο».
 
«Παρά την κρίση καταφέραµε και επιβιώσαµε. Στο «Γαλατικό Χωριό» στηρίζουµε ο ένας τον άλλον. Παραδοσιακά η δραστηριότητα µας ήταν στο κέντρο της Αθήνας. Εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στην περιοχή βρίσκονται για πάνω από 100 χρόνια. Ωστόσο, πλέον, δηµιουργείται µία νέα συνθήκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποτοµεάρχης Βιοτεχνίας – Εργαστηρίων της ΠΟΒΑΚΩ, Βασίλης Γιαµπουράς υπογραµµίζοντας πως εξαιτίας της συνεχώς αυξανόµενης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας µίσθωσης, οι χώροι που θα µπορούσαν να στεγάσουν εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, σταδιακά περιορίζονται.