Skip to main content

ΠΟΒΑΚΩ για Αγιά Σοφιά: Μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών προτείνει κυρώσεις κατά της γείτονος και μποϊκοτάζ στα προϊόντα της.

Την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Τουρκία και μποϊκοτάζ στα προϊόντα της γειτονικής χώρας, για τη βάναυση και προκλητική απόφαση της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προτείνει με ψήφισμα της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη στήριξης του ελληνικού κοσμήματος.

Η ΠΟΒΑΚΩ στο ψήφισμα της κάνει λόγο για ανιστόρητη απόφαση που αποτελεί αρνητικό ορόσημο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ρωσία αλλά και ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ενώ τονίζει πως έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς προκλητικών ενεργειών κατά της χώρας μας.

Για τους παραπάνω λόγους η ΠΟΒΑΚΩ αναφέρει πως:

- Απορρίπτει ακόμα και τη σκέψη λειτουργίας ως τζαμιού του ιερού χώρου της μεγάλης εκκλησίας της χριστιανοσύνης.

- Καλεί τον πολιτισμένο κόσμο να καταγγείλει την απόφαση αυτή της Τουρκίας.

- Υπογραμμίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των επιχειρηματικών συνεργασιών με την γείτονα χώρα.

- Ζητά την ενίσχυση της στήριξης των ελληνικών προϊόντων και δη των ελληνικών κοσμημάτων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας που αποτελεί βασικό συντελεστή ισχύος της χώρας μας.

-Συστήνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα να απευθυνθεί στις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ώστε να αποστείλουν στην Τουρκία μια ηχηρή προειδοποίηση για «εμπάργκο», ως μια έντονη διαμαρτυρία στην ατέρμονη τουρκική προκλητικότητα.

-Προτείνει:

α. Επιβολή εμπορικών  κυρώσεων.

β. Μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα.

γ. Προτροπή προς τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τουρκικά κοσμήματα.
 
«Με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην ιστορική αλήθεια και παράδοση και σεβόμενοι τις αξίες των παγκόσμιων κληροδοτημάτων, επισημαίνουμε πως είναι σαφές ότι ο  σεβασμός στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελεί δείγμα υψηλού πολιτισμού και η προάσπιση του καθίσταται αναγκαία» καταλήγει το ψήφισμα.