Skip to main content

ΠΟΥ: Επιδρόμη της νέας γρίπης στις φτωχές χώρες

Οι φτωχές χώρες απειλούνται από μια σφοδρή «επιδρομή» της νέας γρίπης Α και χρειάζονται έκτακτη οικονομική βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Οι φτωχές χώρες απειλούνται από μια σφοδρή «επιδρομή» της νέας γρίπης Α, γνωστή ως γρίπη των χοίρων, και χρειάζονται έκτακτη οικονομική βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, προειδοποιούν από την Κωνσταντινούπολη υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

 

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ο ιός Η1Ν1 πρόκειται να αρχίσει να εισβάλει σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου», εξήγησε η Τζούντι Χολ, ειδικός της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

«Βάσει των προβλέψεών μας, μπορεί να έχουμε διαφορετικού είδους συνέπειες μόλις ο ιός αυτός αρχίσει να «απογειώνεται» και βλέπουμε ότι οι σφοδρές αυτές «επιδρομές» θα γίνουν στις φτωχές κοινότητες», προσέθεσε η ίδια.

 

Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, ένας από τους συντονιστές του ΟΗΕ κατά της γρίπης, επεσήμανε ότι έχει ουσιαστική σημασία «να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια θα φτάσουν εγκαίρως στο υγειονομικό προσωπικό και στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες στις αναπτυγμένες χώρες για να τους βοηθήσουμε».

 

Ο Π.Ο.Υ. κρίνει ότι η παγκόσμια δυνατότητα παρασκευής εμβολίων κατά της νέας γρίπης είναι τρία δισεκατομμύρια εμβόλια, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ένας στους δύο ανθρώπους μπορεί να εμβολιαστεί.

 

Οι νεκροί από τη νέα γρίπη ανέρχονται σε άνω των 4.100 μέχρι στιγμής σε 191 χώρες και περιοχές από την εμφάνισή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Π.Ο.Υ.



Πηγή: WWW. ATHINA .GR