Skip to main content

Π.Π. Γερμανού: Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες, προθεσμία 14 ημερών για να ξηλωθούν (φωτο)

Οι εργασίες στο πεζοδρόμιο επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού ολοκληρώθηκαν παρότι παράνομες - Τι έκαναν οι αρχές, τι προβλέπεται από εδώ και πέρα

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι παράνομες εργασίες στο πεζοδρόμιο επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 13-15, από επιχειρηματία της εστίασης, παρά την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως είχε γράψει προ ημερών η Voria.gr, έπειτα από καταγγελίες του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα, την περασμένη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού με επείγον σήμα της προς το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ζητούσε να διακοπούν αμέσως ως παράνομες οι εργασίες.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, την ίδια μέρα, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο προκειμένου να κάνει τους σχετικούς ελέγχους ως προς τη νομιμότητα των εν εξελίξει εργασιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι μέρος των εργασιών ήταν παράνομες. Συγκεκριμένα, στο ένα μέρος του πεζοδρομίου οι εργασίες υπερέβαιναν όσα προβλέπονταν στην άδεια εργασιών μικρής κλίμακας που είχε εκδοθεί, για δε το δεύτερο μέρος κατάληψης του πεζοδρομίου, αλλά και εργασιών στο εσωτερικό του καταστήματος ο επιχειρηματίας δεν διέθετε καθόλου άδεια. Κατόπιν αυτού συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο ο υπεύθυνος του καταστήματος και ένα μέλος του συνεργείου το οποίο εκτελούσε τις εργασίες. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, για την υπόθεση έχει συνταχθεί κατηγορητήριο και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Την ίδια μέρα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής στο δημοτικό συμβούλιο της 13ης Δεκεμβρίου, μετέβη στο χώρο και η δημοτική αστυνομία η οποία συνέταξε «φύλλο ελέγχου» στο οποίο περιγράφονται όλες οι παραβάσεις εκ μέρους του επιχειρηματία. Παραβάσεις οι οποίες αφορούν τόσο την απουσία αδείας για κάποιες από τις εργασίες, όσο και την παραβίαση της Κανονιστικής Διάταξης του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διαπιστώσεων της δημοτικής αστυνομίας περιλαμβάνεται η παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου, κατά μερικές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα, καθώς και η τοποθέτηση σταθερής βαριάς μεταλλικής κατασκευής η οποία έχει πακτωθεί σε διάφορα σημεία του πεζοδρομίου, με τη χρήση μάλιστα μπετόν, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από την Κανονιστική Διάταξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «φύλλο ελέγχου» έχει παραδοθεί στον επιχειρηματία προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση της παρανομίας, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ώστε να επιβληθεί το αναλογούν πρόστιμο.



Σύμφωνα με τα ισχύοντα το «φύλλο ελέγχου», έχει διάρκεια επτά ημέρες εντός των οποίων ο παραβάτης επιχειρηματίας καλείται να συμμορφωθεί. Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα, η δημοτική αστυνομία οφείλει να κάνει νέο έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο επιχειρηματίας συμμορφώθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να του επιδοθεί νέο «φύλλο ελέγχου» και να του επιβληθεί και δεύτερο πρόστιμο. Εφόσον και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση, με την πάροδο του νέου επταημέρου, τότε ο δήμος έχει υποχρέωση να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές.



Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, παράλληλα με την ΕΛΑΣ και τη δημοτική αστυνομία, στις δικές της ενέργειες προχωρά η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι εργασίες οι οποίες έγιναν στην κύρια όψη και στο πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή επί της Παλαιών Πατρών Γερμανού 15 η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, έγιναν χωρίς την έγκρισή της και δίχως να έχει εκδοθεί και κανενός είδους άδεια από καμία άλλη υπηρεσία. Όπως αναφέρει στην Voria.gr η ίδια πηγή, ο επιχειρηματίας έχει πάρει άδεια λειτουργίας για το ένα κατάστημα το οποίο βρίσκεται στον αριθμό 13 της Π.Π.Γερμανού, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία όμως παραβίασε. «Άρα πρώτα θα πρέπει να εφαρμόσει τα σχέδια τα οποία έχει εγκρίνει η Υπηρεσία, ενώ για το άλλο κατάστημα δεν έχει πάρει καμία έγκριση καθώς εκκρεμεί αίτημά του». Για όλα αυτά η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει ενημερώσει, ως όφειλε, όλους τους αρμόδιους φορείς, την ΕΛ.ΑΣ., την Πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) κ.λπ.