Skip to main content

ΣΕΒΕ Export Summit: Κρίσιμο μέγεθος το branding για τις επιχειρήσεις

Η φετινή διοργάνωση του 4ου Export Summit έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία του branding για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016, στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ, συνέντευξη τύπου με κεντρικό θέμα το 4ο Συνέδριο Export Summit, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος. Το Export Summit IV θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο MAKEΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ με θέμα «Country & Corporate Branding: Enhancing Extroversion» και χορηγό επικοινωνίας την Voria.gr.

Μετά τις τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένες διοργανώσεις, δύο στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, η φετινή διοργάνωση στόχο έχει να αναδείξει τις πτυχές του branding, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να κατανοήσουν τη σημασία του και να αναπτύξουν τις κατάλληλες στρατηγικές για την επιτυχή διαχείρισή του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκο Λουφάκη, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θεματολογία για το Export Summit IV, καθώς η σημασία του branding σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Διανύουμε μια περίοδο που η αξιοπιστία της χώρας συνεχίζει να προβληματίζει συνεργάτες και πελάτες των Ελλήνων εξαγωγέων και το branding είναι αυτό που μπορεί να καταστήσει ανταγωνιστική την εικόνα μας στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Λουφάκης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το «θαυμάσιο brand» που είχε δημιουργήσει με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Δυστυχώς, σήμερα, φθάσαμε στην άλλη άκρη και η Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την ασυνέπεια. Τα οικονομικά προβλήματα της έχουν αντίκτυπο στην εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και για να εξάγουν οι Έλληνες τα προϊόντα τους πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, το brand αποτελεί την προσωπικότητα του προϊόντος και της εταιρίας που το διαχειρίζεται, ορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί το προϊόν ή η εταιρία στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού. Ωστόσο στο EXPORT SUMMIT IV θα καλύψουμε και μία ακόμα κρίσιμη πτυχή, το «country & city branding», που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Κάθε χώρα έχει το δικό της brand, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο, άμεσα και έμμεσα, στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Ένα ισχυρό country brand σημαίνει ότι οι πολιτικές θέσεις της χώρας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τόσο από άλλες Κυβερνήσεις όσο και από τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ αντίστοιχα στον οικονομικό τομέα ένα ισχυρό country brand μεταφράζεται σε προσέλκυση επενδύσεων, τουριστών καθώς και σε αυξημένη προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα της χώρας στο εξωτερικό.

Kεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ο οποίος θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία είναι ο Chancellor’s Professor Νικόλας Παπαδόπουλος, Sprott School of Business του Πανεπιστημίου Carletton στην Οτάβα, Καναδάς. Πρόκειται για έναν παγκόσμια αναγνωρισμένο, κορυφαίο ερευνητή, που θεωρείται από τους κύριους εκφραστές της συλλογιστικής του country και nation branding. Στο συνέδριο θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους, ως βέλτιστες πρακτικές για το πώς ανέπτυξαν, ανέδειξαν και διατήρησαν στο χρόνο την ανταγωνιστική εικόνα των προϊόντων τους ανώτατα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ θα παρουσιαστούν και ελληνικά success stories μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την οπτική του country branding και του country risk θα παρουσιάσουν, τέλος, εκπρόσωποι της πολιτείας, δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Προσδοκία του ΣΕΒΕ είναι το Export Summit IV να αναδείξει όλες τις πτυχές αυτού του κομβικού θέματος για την Ελλάδα του σήμερα και να βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους φορείς να κατανοήσουν τη σημασία του και να αναπτύξουν τις κατάλληλες στρατηγικές και πρακτικές για την επιτυχή διαχείρισή του.

Το Export Summit του ΣΕΒΕ έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο συνεδριακό γεγονός της κοινότητας των εξαγωγέων και αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 300 εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται η σχετική δήλωση συμμετοχής εδώ.

Επιπλέον, είναι εφικτή η παρακολούθηση του συνεδρίου μέσω Livestreaming από την ιστοσελίδα www.ka-business.gr, η οποία είναι χορηγός της υπηρεσίας.

To Export Summit IV τελεί υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Υπουργείου Εξωτερικών, Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.