Skip to main content

Πράσινα ομόλογα και φόρος άνθρακα για στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών

Τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, μεσώ του φόρου άνθρακα και των «πράσινων ομολόγων», εξέφρασε από την Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, καλώντας παρά
«Θεωρούμε τον φόρο άνθρακα- ένα φόρο που θα επιβάλλεται σε όλες τις εκπομπές- δίκαιο και πρακτικό. Θα συμβάλλει στην αναδιανομή, δημιουργώντας ένα κεφάλαιο το οποίο αργότερα θα αναδιανεμηθεί σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε «την ιδέα των ίσων ομολόγων ή ίσων κεφαλαίων, τα οποία θα μεταμορφώσουν ριζικά το εξωτερικό χρέος ή ένα μέρος του εξωτερικού χρέους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, ώστε αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την πράσινη ανάπτυξή τους».

Μέσω των «πράσινων ομολόγων», τόνισε, είναι δυνατόν να εξευρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο η μετάβαση του πλανήτη και ιδιαίτερα των λιγότερο εύπορων τμημάτων του στην «πράσινη οικονομία».

«Εδώ στην Κοπεγχάγη αντιμετωπίζουμε και την πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, δηλαδή να κυβερνήσουμε όλοι μαζί τον πλανήτη μας. Αυτή είναι από μόνη της μια τρομακτική πρόκληση, αλλά αποτελεί ανάγκη η ισχυρότερη, δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη παγκόσμια διακυβέρνηση του πλανήτη μας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξέφρασε την ανάγκη για αλλαγή και μεταρρύθμιση φορέων, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, «για να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί των χωρών σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα επειδή πολλές χώρες θα συμβάλλουν με περισσότερα χρήματα, όπως η Κίνα, Αραβικές χώρες, καθώς και η Βραζιλία και χρειάζονται μια ισχυρή φωνή. Αλλά επιπλέον, και επειδή πρέπει να δούμε αυτούς τους θεσμούς να εργάζονται για την επίτευξη μιας πράσινης οικονομίας. Και αυτό είναι το σημείο συνάντησης της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του πράσινου κλίματος.

»Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ορμή που πρέπει να δημιουργήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Και όχι μόνον. Και η χρηματοπιστωτική και οικονομική ικανότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει λύση για την οικονομική κρίση την οποία διανύουμε, αλλά και λύση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο», τόνισε.

Επιπλέον, υποστήριξε την ανάγκη να λάβουν οι ΗΠΑ πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τις ΗΠΑ να έρθουν με μια πολύ σημαντικότερη προσφορά τις επόμενες ημέρες,την οποία ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να κάνει», υπογράμμισε.

«Αναμένουμε από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία - η Βραζιλίαέχει ήδη προχωρήσει, από ορισμένες απόψεις - να υιοθετήσουν την προσέγγισή μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, καθώς είναι μια ευκαιρία «για να αλλάξουμε και να κάνουμε τις οικονομίες μας πολύ πιο ανθρώπινες, αλλά και πολύ πιο ανταγωνιστικές».