Skip to main content

«Πράσινη Ανάπτυξη και Διπλωματία» στόχος της ενεργειακής πολιτικής

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο συνδυασμός της «πράσινης ανάπτυξης» με τη διπλωματία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ανοίγοντας την ημερίδα «Ενέργεια και
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο συνδυασμός της «πράσινης ανάπτυξης» με τη  διπλωματία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ανοίγοντας την ημερίδα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική» στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» στο ΥΠΕΞ σήμερα, πρώτη ημέρα της Εβδομάδας Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). 

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει συμφωνία νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και πως «το πιθανότερο είναι να φτάσουμε σε μια καλή πολιτική συμφωνία», καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τόσο ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την χώρα μας.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αρμόδιος για θέματα ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης διετύπωσε τους επτά στόχους της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, οι οποίοι είναι:

1. Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς, καθώς και του εσωτερικού ενεργειακού ισοζυγίου
2. Ενίσχυση των διασυνδέσεων και των ενεργειακών υποδομών
3. Διάλογος ανάμεσα στις χώρες που παράγουν ενεργειακές πρώτες ύλες και τις καταναλώτριες χώρες
4. Διαφάνεια στην αγορά ενέργειας
5. Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
6. Προώθηση των ΑΠΕ
7. Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

Όσον αφορά στη συμφωνία φυσικού αερίου με την Ρωσία, η οποία λήγει το 2016, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την έγκαιρη ανανέωσή της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο διάθεσης κι όχι μόνο μεταφοράς ενέργειας, εξομαλύνοντας τις εξαρτήσεις από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Τέλος, άσκησε κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα απλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις, αντί να τις συν - καθορίζει.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ υπογράμμισε ότι η εκλογή Ομπάμα εσήμανε μία πλήρη μεταστροφή της πολιτικής της υπερδύναμης σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή. 

Όπως τόνισε ο κ. Σπέκχαρντ, η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 εν όψει της Κοπεγχάγης. 

Σε μία ενδιαφέρουσα γεωπολιτική ανάλυση, ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, τόνισε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι υλοποιήσιμος, καθώς εκτίμησε ότι «ουδείς είναι αντίθετος», ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να ασκείται κριτική στην χώρα μας, επειδή συμμετέχει σε συμφωνίες όπως για τον αγωγό South Stream τη στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του Nabucco. Τέλος, χαρακτήρισε τα δύο σχέδια ανταγωνιστικά, καθώς και τα δύο αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ποσότητες κυρίως από το Τουρκμενιστάν.

Επιστημονικά εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα εμβριθής ήταν η παρουσίαση του Καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη και του Δρ. Γεωργίου Σγούρου του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Γεωπολιτική της Ενέργειας στο Σύμπλοκο Κύπρου-Μέσης Ανατολής βάσει των υφισταμένων γεωφυσικών και γεωλογικών ενδείξεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». 

Την ανάγκη ενός παγκόσμιου ευρασιατικού ενεργειακού διαλόγου με στόχο ένα Παγκόσμιο Ενεργειακό Ρυθμιστή, απαλλαγμένο από τις ελλείψεις του Ενεργειακού Χάρτη τόνισε ο κ. Alexander Berezikov, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Russian Gas Society, ανοίγοντας την 2η Συνεδρία της Ημερίδας του ΙΕΝΕ. Παράλληλα, αντέκρουσε τις απόψεις όσων μιλούν για μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφερόμενος στα υπό ανάπτυξη πεδία στη χερσόνησο του Yamal.

Στη στρατηγική των ΕΛΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη αναφέρθηκε ο Δρ. Μιχάλης Μυριάνθης, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στις επενδύσεις στην περιοχή (διυλιστήριο ΟΚΤΑ στην ΠΓΔΜ, αγωγός αργού VARDAX και το σχέδιο αγωγού παραγώγων πετρελαίου από την ΟΚΤΑ στην Πρίστινα).

Τις γενικότερες προοπτικές και εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου από το 1985 ως σήμερα περιέγραψε ο Πρόεδρος της AGP Energy & τ. Αντιπρόεδρος της ΕΙΒ, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, τονίζοντας την τάση «πετρελαιοποίησης» του αγαθού, υπονοώντας την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της πολιτικής στην διαμόρφωση της τιμής του.