Skip to main content

Ελληνικοί Λευκόλιθοι: Πιλοτικό έργο για μονάδα καθαρισμού καυσαερίων

Πιλοτικό έργο 2,33 εκατ. από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ με κατασκευή μονάδας επεξεργασίας καθαρισμού καυσαερίων από τα οξείδια του θείου στη Γερακινή.

Μία τεχνική που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες και να συμπεριληφθεί ως πρότυπο στο έγγραφο αναφοράς του έργου LIFEPOSITIVEMgOFGD, είναι αυτή που θα εφαρμοστεί στη Γερακινή Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ.

Το πιλοτικό αυτό έργο, ύψους 2,33 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά την κατασκευή πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας καθαρισμού καυσαερίων από τα οξείδια του θείου, χρησιμοποιώντας καυστική μαγνησία που σε σημαντικό βαθμό έχει παραχθεί από παραπροϊόντα του μεταλλείου. Τα βασικότερα οφέλη για τη τοπική κοινωνία είναι η μείωση των αερίων ρύπων από τη βιώσιμη λειτουργία της πιλοτικής μονάδας που θα καταναλώνει λιγότερο νερό και ενέργεια σε σχέση με άλλες μεθόδους αποθείωσης και τελικά θα παράγει και αξιοποιήσιμα παραπροϊόντα.

Το έργο παρουσιάστηκε σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή και ενδιαφέρον του κοινού κρίθηκε ικανοποιητική, αν και η διοίκηση και εργαζόμενοι της εταιρείας περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση, κυρίως γιατί το έργο αυτό αφορά το περιβάλλον. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ελληνικής Task Force με αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος LIFE, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη κλιματική αλλαγή.



Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την πολιτική και τις πρακτικές της εταιρείας σχετικά με την περιβαλλοντική στρατηγική που εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα των εργασιών στη Γερακινή, δηλαδή από την εξόρυξη έως και τη τελική επεξεργασία των τελικών της προϊόντων.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διαχρονικές αξίες, κουλτούρα και εταιρικές αρχές, που συνοπτικά έχουν ως επίκεντρο το σεβασμό στο περιβάλλον, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την καθολική συμμόρφωση με την Ελληνική νομοθεσία και θεσμούς, κατέστησαν την εταιρία έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς μαγνησίας παγκοσμίως», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.  

Για περισσότερες πληροφορίες για τη μεταλλευτική δράση της εταιρείας ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα www.grecianmagnesite.com και αντίστοιχα για την εξέλιξη και πρόοδο του έργου LIFE15 ENV/GR/000338 – LIFEPOSITIVEMgOFGD, στην ειδική ιστοσελίδα www.betterlife-withmgo.eu