Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
x

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 δήμους.

Εγκρίθηκε εχθές από τη Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος. Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αρχή της θητείας της, ξεμπλοκάρει τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο έργο τη μονάδα στο Δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να δώσουμε γρήγορη και διάφανη λύση. Υπενθυμίζω ότι ήδη, με επίσημη επιστολή του, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαν, μας έχει προειδοποιήσει για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ακριβώς λόγω των συνεχόμενων αναβολών που προέκυπταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Σήμερα, στη Διϋπουργική Επιτροπή αποδεχθήκαμε την ομόφωνη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα έργο κομβικής σημασίας.Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ. 'Αρα, δίνουμε ένα σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα έργα ΣΔΙΤ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και για να απορροφήσουμε τους Κοινοτικούς πόρους και για να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα».

Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ήδη λειτουργούν έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο. Ως σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους. Στα έργα που έχουν υλοποιηθεί:

- έχουν τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και το κόστος υλοποίησης,
- έχουν επιτευχθεί υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς ταφή και ανακύκλωση σε σχέση τόσο με τους ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς στόχους,
- έχει επιτευχθεί υψηλό και σημαντικό επίπεδο ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες,
- έχουν επιτύχει βραβεύσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, η Διϋπουργική Επιτροπή ενθαρρύνει περιφέρειες, δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ θα εξυπηρετεί 21 δήμους και συγκεκριμένα 10 από τη Θεσσαλονίκη, 1 από Κιλκίς, 3 από Πιερία, 3 από Ημαθία και 4 από την Πέλλα.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από:

- τους ακόλουθους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Δήμος Βόλβης

Δήμος Δέλτα

Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Δήμος Λαγκαδά

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δήμος Παύλου – Μελά

Δήμος Χαλκηδόνος

Δήμος Ωραιοκάστρου

- τον Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

- τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:

Δήμος Κατερίνης

Δήμος Δίον - Ολύμπου

Δήμος Πύδνας - Κολινδρου

- τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:

Δήμος Αλεξάνδρειας

Δήμος Νάουσας

Δήμος Βέροιας

- τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:

Δήμος Αλμωπίας

Δήμος Έδεσσας

Δήμος Πέλλας

Δήμος Σκύδρας


Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:

Δήμος Δέλτα

Δήμος Χαλκηδόνος

Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου

35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ