Skip to main content

Πράσινο από τη Βουλή για προκαταρκτική κατά Παπαγγελόπουλου

Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 261 βουλευτές, από τους οποίους 173 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της ΝΔ - Από 26 μέλη θα αποτελείται η Επιτροπή.

Με 173 ψήφους «υπέρ» ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση των αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ειδικότερα, στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 261 βουλευτές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 256, άκυρα 4 και 1 λευκό.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκαν 173 βουλευτές, ενώ 83 καταψήφισαν.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και Νίκος Φιλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Επίσης, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις απουσίες βουλευτών, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι από το μέτωπο του «ναι» (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) υπήρξαν βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους.

Ήδη από τη διαδικασία της συζήτησης επί της πρότασης αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης. Υπέρ της σύστασης επιτροπής τάχθηκε το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της από το βήμα της Ολομέλειας.

Έπειτα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αποφασίστηκε πως η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα αποτελείται από 26 μέλη και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της με την υποβολή του πορίσματος και του αποδεικτικού υλικού ορίζεται στους δύο μήνες από τη συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΝΔ που υπερψηφίστηκε προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.