Skip to main content

Πράσινο φως από ΔΝΤ για δάνειο 125 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνοιξε σήμερα το δρόμο για την παραχώρηση δανείου ύψους 125 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν, καθώς συμφώνησαν τους όρους αυτής της βοήθειας.
 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άνοιξε σήμερα το δρόμο για την παραχώρηση ενός δανείου ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας ότι συμφώνησε με την κυβέρνηση της Καμπούλ για τους όρους αυτής της βοήθειας.

«Μία ομάδα του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές για ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα τριών ετών, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από διευρυμένες πιστωτικές διευκολύνσεις» και το οποίο θα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών τους, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στην Ουάσινγκτον.

Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι είναι διατεθειμένο να δανείσει έως 125 εκατ. δολάρια στις αρχές της Καμπούλ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κύριος στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει «στον δρόμο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».

Η συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης του Καρζάι επετεύχθη στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον του Αφγανιστάν που ξεκίνησε σήμερα στην Καμπούλ. Το μόνο που μένει είναι να επικυρώσει τη συμφωνία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ , ώστε να μπορέσει να ισχύσει. Αυτό αναμένεται να συμβεί τον Αύγουστο, διευκρίνισε το ΔΝΤ.