Skip to main content

Πράσινο φως από Eurogroup για την εξόφληση του ΔΝΤ

Οι υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσαν την έγκριση ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Αν και στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι βρίσκεται η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής αλλά και οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, με έμφαση στο ενεργειακό κόστος, το Eurogroup βρήκε το χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε την έγκριση ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει απομείνει σε ένα σύνολο περίπου 28 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας το διάστημα μεταξύ 2010 και 2014. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Αθήνα έχει προβεί σε δύο ακόμα προεξοφλήσεις προς το ΔΝΤ. H συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί πλέον από τη χώρα ως δανειστής ενώ με τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας, πιθανότατα το καλοκαίρι, η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στην προ-μνημονίων εποχή. Παράλληλα, βοηθά σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, βελτιώνοντας το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.

Ωστόσο η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών εστιάζεται στον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, ειδικά στο σκέλος της ενέργειας όπως και στην εξειδίκευση των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού, έχει γνωστοποιήσει την ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων υποστήριξης των χωρών- μελών. Μάλιστα το ελληνικό αίτημα περιλήφθηκε και στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου τα οποία αναμένεται πλέον να εξειδικευτούν άμεσα.