Skip to main content

Πράσινο από ΣτΕ για την ανάπλαση της ΔΕΘ - Τι λένε Τζήκας, Καλαφάτης και Ζέρβας

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση. Τον Ιούνιο τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον Σεπτέμβριο οι πρώτες εικόνες.

Το πράσινο φως για την έναρξη υλοποίησης της ανάπλασης της ΔΕΘ, ενός από τα λεγόμενα mega projects της Θεσσαλονίκης, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη θετική γνωμοδότηση στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που είχε αποστείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Με τη θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναβάθμιση της ΔΕΘ ως πρότυπου εκθεσιακού κέντρου με σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου που θα συνδυάζει εκθεσιακές, πολιτιστικές, κοινωνικές, εμπορικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις, καθιστώντας το σημείο αναφοράς εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Στο κέντρο, στην 'καρδιά' της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται ουσιαστικά ένας σύγχρονος, πλήρως λειτουργικός και πράσινος αναπτυξιακός πόλος ποικίλων χρήσεων τόσο για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας όσο και για τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Θετικά υποδέχτηκαν την απόφαση του ΣτΕ, τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, που μίλησαν στη Voria.gr.

Ο ΥΜΑΘ

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σχολιάζοντας σχετικά τόνισε: «Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δε γυρίζει πίσω. Η ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα από τα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη Θεσσαλονίκη κσι βρίσκεται υπό την εποπτεία του τομέα Μακεδονίας και Θράκης τρέχει πια στην τελική ευθεία.  Αναμένουμε, πλέον, τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που θα βάλει στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης περισσότερο πράσινο και ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο».

Ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που κλείνει αυτός ο μακρύς και επώδυνος κύκλος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, στο οποίο δήμος και δημοτική αρχή εξ αρχής συμφώνησαν. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την θετική εξέλιξη και αναμένουμε με αγωνία τον Ιούνιο τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα μας δείξουν τα τελικά σχέδια για τη νέα ΔΕΘ και βέβαια την ολοκληρωμένη ανάπλαση το 2026. Η Θεσσαλονίκη θα είναι μια διαφορετική πόλη μετά την ανάπλαση της ΔΕΘ».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo

Ο κ. Τζήκας τόνισε: «Η έγκριση από το ΣτΕ του νέου χωρικού σχεδίου για τη ΔΕΘ είναι μια σημαντική στιγμή για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και για την ίδια την πόλη. Αποδεικνύεται γι' ακόμη μια φορά ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ σχεδιάστηκε με βάση το συμφέρον της πόλης, της ΔΕΘ και κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματά του. Μένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στο χρονοδιάγραμμα, με σκοπό να εγκαινιάσουμε νέο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2026. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εκθέσουμε τα σχέδια των 15 αρχιτεκτονικών γραφείων που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχουν όλοι μια εικόνα του νέου Εκθεσιακού Κέντρου. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».

Το σχέδιο

Η θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αφορά στην έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και στην έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού.

Ειδικότερα, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176.087,65 τ.μ., δημιουργείται ένα ενιαίο Οικοδομικό Τετράγωνο όπου καθορίζονται έξι τομείς όρων δόμησης και δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν: οι νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΘ – HELEXPO A.E., υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνάθροισης κοινού, εμπορικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, γραφεία, ξενοδοχείο, νέο Συνεδριακό Κέντρο, υπόγειοι χώροι στάθμευσης και ελεύθερος χώρος, προσβάσιμος στους κατοίκους με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων.

Ως προς τους όρους δόμησης, ορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του Οικοδομικού Τετραγώνου τα 96.000 τ.μ., στα οποία δεν περιλαμβάνεται η δόμηση του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% της επιφάνειας.

Η κυβέρνηση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η κυβέρνηση δρομολογεί ένα ακόμα οραματικό έργο αστικής ανάπλασης που θα μεταμορφώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρέμβαση για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα αναμορφώσει ριζικά την εικόνα της πόλης που θα αποκτήσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά και έναν πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Το έργο θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα έτη, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της ΔΕΘ αποτελεί κορυφαία αστική παρέμβαση ανάδειξης της Θεσσαλονίκης. Με τη θετική γνωμοδότηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η συμπρωτεύουσα -και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα- αποκτά έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο, οι δε κάτοικοι και επισκέπτες της συμπρωτεύουσας έναν χώρο σύγχρονης αστικής ανάπλασης που θα σέβεται το περιβάλλον και θα αναδεικνύει την ιστορία της πόλης. Το πλήρως ανανεωμένο εκθεσιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, σύμβολο χώρου οικονομικής αναφοράς στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές, αθλητικές, εμπορικές, ψυχαγωγικές χρήσεις και χώρους πρασίνου και αναψυχής θα αναδεικνύει τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα».