Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
x

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ζητά μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung από την γερμανική βουλή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ ζητά από την γερμανική βουλή να δώσει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του στην ψηφοφορία, η οποία όπως υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες η καγκελάριος Μέρκελ στον βορειομακεδόνα πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «από το 2009 κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούσαν, γεγονός που οφειλόταν στο ονοματολογικό, το οποίο επιβάρυνε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Με ακριβείς διπλωματικές κινήσεις και υπομονή καταλήξαμε σε μια ιστορική λύση κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Επιτύχαμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Ήταν η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος των δύο χωρών και των λαών τους στους κόλπους της ΕΕ που κατέστησε εφικτή μια ιστορική λύση. Κίνητρό μας το όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή σε μια ειρηνική και ευημερούσα ΕΕ.

Κατανοούμε ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο, συνεχίζει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η Κροατία διαπραγματευόταν επτά χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Για μας η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της χώρα μας θα πρέπει να ανταμειφθούν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς δραματικότερες εξελίξεις, γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ανώφελη μάχη εξουσίας» σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία: «Η Ουάσινγκτον απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις αν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400. Ο εθνικιστικός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν απαντά στις ΗΠΑ «δεν μας ενδιαφέρει» και θέτει ευθύς αμέσως εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή ο οίκος Moody´s υποβαθμίζει το αξιόχρεο της χώρας και στη γειτονική Συρία εντείνονται για μια ακόμα φορά οι εχθροπραξίες. Η αντιμετώπιση τόσων κρίσεων θα έφερνε στα όριά της κάθε κυβέρνηση.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν επέβαλε στη χώρα ένα νέο, πανάκριβο προεκλογικό αγώνα μόνο και μόνο διότι δεν θέλει να αποδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές στην Κων/πολη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πόλη είναι η οικονομική ατμομηχανή της χώρας. Από το γραφείο του δημάρχου περνούν πολλές σημαντικές αναθέσεις έργων. Η ανώφελη μάχη εξουσίας στην Κων/πολη έχει ωστόσο κάτι θετικό επισημαίνει κλείνοντας η SZ. Η χώρα έζησε μια ιστορική τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ, που δεν είχε ξαναδεί από τότε που εξελέγη ο Ταγίπ Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό τα εδώ και χρόνια αποδυναμωμένα τουρκικά ΜΜΕ συνέβαλαν σε μια, έστω και μικρή ενίσχυση της πολυπαθούς δημοκρατίας στην χώρα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ