Skip to main content

Πράσινο φως για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων στη Ζώνη Καινοτομίας

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής άνοιξε τον δρόμο για την παραχώρηση της έκτασης και τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη

Το πράσινο φως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) πήρε η επιστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, της έκτασης των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο και προορίζεται για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Thess Intec.

Με αυτή την εξέλιξη λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης να παραχωρήσει την έκταση στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση να παραχωρηθεί η έκταση στην ΑΖΚ ΑΕ έχει να κάνει με την κυβερνητική βούληση να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας ενός έργου, που θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων από ελληνικές και ξένες καινοτομικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις. Το βασικό ζητούμενο, βέβαια, παραμένει η χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή η εξεύρεση ιδιωτικών πόρων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Άλλωστε όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση της έκτασης, έθεσε περιθώριο δύο ετών για την εξεύρεση της χρηματοδότησης που θα διασφαλίσει την πρόοδο του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση -όπως είπε- η έκταση θα επιστρέψει προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.