Skip to main content

Πράσινο από Κασαπίδη για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης στο Βροντερό Πρέσπας

Με συντονισμένες ενέργειες «στη διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στο Βροντερό» θα προχωρήσουνη η ΠΔΜ και οι δήμαρχοι Πρεσπών και Pustec

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και οι δήμαρχοι Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και Pustec Αλβανίας, Pali Kolefski «έδωσαν» σήμερα τα χέρια σε μια συμβολική κίνηση που αντικατοπτρίζει  την υπόσχεσή τους να προχωρήσουν με συντονισμένες ενέργειες «στη διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στο Βροντερό» που βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ από την ελληνοαλβανική μεθόριο στην χερσόνησο ανάμεσα ανάμεσα στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού Δικτύου RURENER, των επαρχιακών δήμων για την Ενεργειακή Μετάβαση που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στο δημαρχείο Πρεσπών, ο Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στην συνεργασία των τριών κρατών (Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας) ως προς την προστασία και την ανάπτυξη της αειφορίας στην λεκάνη της Πρέσπας και προανήγγειλε ότι μετά την διασυνοριακή διάβαση στον Λαιμό στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία θα «προχωρήσουμε στην διάνοιξη μιας νέας διάβασης στα σύνορα με την Αλβανία». Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε μια σημαντική υποχρέωση της πατρίδας μας που αφορά μια ακόμη  διάνοιξη συνοριακής διάβασης στο Βροντερό προκειμένου να ενισχύσουμε την επικοινωνία των δυο δήμων Πρεσπών και Pustec».

Πρόσθεσε δε, ότι «ενώνουμε τις μικρές και ειλικρινείς μας δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε  καλύτερη προοπτική για αυτή την περιοχή» και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για τους τρεις δήμους στην λεκάνη της Πρέσπας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Pustec, Pali Kolefski δήλωσε ότι «το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης στο Βροντερό είναι μια πολύ καλή ιδέα για μας που ζούμε στην Πρέσπα», και σημείωσε ότι θα «συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τα νερά δύο των λιμνών».

Πριν από μια βδομάδα στην μεθοριακή γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων, οι δήμαρχοι Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης και Pustec Αλβανίας, Pali Kolefski, είχαν συναντηθεί για το ίδιο θέμα στην πυραμίδα Νο10, μόλις 1,5 χλμ από το Βροντερό.  

Μιλώντας για την κοινή αυτή πρωτοβουλία ο κ Πασχαλίδης εξήγησε ότι η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης δεν βασίζεται σε κάποιες προσωπικές ή άλλες επιλογές, αλλά «περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αειφορική ανάπτυξη των Πρεσπών που υιοθετήθηκε το 2002 από τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών». Μάλιστα η ΚΥΑ 28651/09 / ΦΕΚ 302 ∆ / 23.7.09 του Εθνικού Πάρκου Πρέπων προβλέπει την διάνοιξη δύο συνοριακών διαβάσεων, στο Λαιμό και στο Βροντερό.

Στόχος της τριμερούς διασυνοριακής συνεργασίας στην λεκάνη των Πρεσπών είναι η διασφάλιση της ανεμπόδιστης μετακίνησης και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες χωρίς να υποχρεώνεται ο επισκέπτης των Πρεσπών που θα θελήσει να βρεθεί στα χωριά της Πρέσπας στην πλευρά τη Βόρειας Μακεδονίας ή της Αλβανίας να διέλθει μέσα από την Κρυσταλλοπηγή ή το τελωνείο της Νίκης. Αυτό που οι τρεις δημοτικές αρχές (Πρέσπας, Resen & Pustec) σχεδιάζουν και προσπαθούν να υλοποιήσουν είναι ο επισκέπτης μέσω των νέων συνοριακών διαβάσεων να μην βγαίνει έξω από λεκάνη της Πρέσπας και όπως επισημαίνει ο κ. Πασχαλίδης στόχος μας  είναι «από όποιο σημείο κι εάν εισέρχεται ο επισκέπτης στην Πρέσπα  να μπορεί να κάνει ένα ταξίδι σε τρείς χώρες σε μια μέρα».

Ο δήμαρχος Πρεσπών έθεσε και μια άλλη παράμετρο που θα επηρεάσει θετικά το ισοζύγιο των αμοιβαίων οικονομικών σχέσεων των δύο δήμων. Τριακόσιοι με τετρακόσιοι εργάτες από τα αλβανικά χωριά του δήμου Pustec που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Μικρής Πρέσπας εισέρχονται στην ελληνική πλευρά μέσω του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής κατά την περίοδο της φύτευσης και συλλογής των φασολιών. Η νέα διάβαση θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους φασολοπαραγωγούς που χάρις και στα πρόθυμα χέρια των γειτόνων τους έχουν «εκτινάξει»την καλλιέργεια του προϊόντος τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ