Skip to main content

Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει δάνειο 50 εκατ. για έργα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Αν και η ΕΤΕπ ενέκρινε δανειοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ, η δημοτική αρχή θα ζητήσει περίπου 50 εκατ. για την υλοποίηση των έργων.

Το πράσινο φως άναψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο δήμο Θεσσαλονίκης, για τη δανειοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί μια σειρά έργων.

Η δανειοδότηση εγκρίθηκε το προηγούμενο διάστημα από το Δ.Σ. της ΕΤΕπ και στη συνέχεια από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος από την Τράπεζα Επενδύσεων των οικονομικών στοιχείων που απέστειλε ο δήμος καθώς και η λίστα των έργων που εστάλη. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλα, αν και η ΕΤΕπ ενέκρινε τη δανειοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ, η δημοτική αρχή θα ζητήσει περίπου 50 εκατ. για την υλοποίηση των έργων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου η δανειακή σύμβαση αλλά και το είδος του επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο). Επίσης, αναμένεται να εξειδικευτεί η λίστα με τα έργα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, έργα μεταφορών όπως το Τραμ, ενώ ενδέχεται να συμπεριληφθούν και τα δύο έργα του Jessica, ηλεκτροφωτισμός και υπογειοποίηση, τα οποία μπλοκαρίστηκαν. Τα έργα που πρόκειται να δρομολογηθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο ποσοστό από το δήμο Θεσσαλονίκης. Όταν οριστικοποιηθεί η δανειακή σύμβαση, το επιτόκιο καθώς και η λίστα των έργων το θέμα θα πάει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μπουν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην αναζήτηση νέων εργαλείων χρηματοδότησης είχε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς όπως επισήμανε ήταν πλέον περιορισμένοι οι πόροι από το κράτος.