Skip to main content

Πράσινο φως για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας

Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να λειτουργήσει ως βασικό όχημα για την πορεία προς μια Πράσινη Περιφέρεια.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το Σχέδιο Καταστατικού της υπό δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ της Περιφέρειας, των 13 Δήμων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου,  στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, «η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας, μία προσωπική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ.Γιώργου Κασαπίδη, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα».

Η αντιπεριφερειάρχης εξηγεί ότι αυτή θα λειτουργήσει ως βασικό όχημα και εργαλείο για την πορεία προς την Πράσινη Περιφέρεια, που είναι το όραμα και ο βασικός πολιτικός στόχος της σημερινής Περιφερειακής αρχής.

«Μέσα από ένα ευρύ πλέγμα ενεργειών, δράσεων και κυρίως επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης, θα βαδίσουμε προς μια συνολική αναδιάρθρωση του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου, μέσα στο οποίο εντάσσεται και το ζήτημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών Φορέων, Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, εκμεταλλευόμενο τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη συνένωση των δυνάμεων Περιφέρειας, Δήμων και Πανεπιστημίου μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας. Σε συνέχεια, λοιπόν, συντονισμένων ενεργειών που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, υπό την εποπτεία της Αντιπεριφερειάρχου κ. Καλλιόπης Κυριακίδου και μετά την έγκριση του σχεδίου καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας από τα Δημοτικά Συμβούλια και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τέθηκε αυτό υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης.