Skip to main content

Πράσινο φως για τη γερμανική συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης

Το πράσινο φως για τη συμμετοχή ύψους 750 δισ. ευρώ της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης έδωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το πράσινο φως για τη συμμετοχή ύψους 750 δισ. ευρώ της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης έδωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο, με 319 ψήφους υπέρ, 73 κατά και 195 αποχές. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υπενθυμίσει νωρίτερα στους γερμανούς βουλευτές ότι έχουν «κοινή ευθύνη για το ευρώ» και τους κάλεσε να επικυρώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, υποσχόμενος ότι θα επιδιώξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η υπεράσπιση του νομίσματός μας είναι ευθύνη όλων μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε καλώντας τους Γερμανούς βουλευτές της Μπούντεσταγκ να δώσουν το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης του ευρώ, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο επιδιώκει στις Βρυξέλλες την επιβολή σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ. «Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο όταν [το σχέδιο] ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι: «Είναι μία πραγματικότητα, οι αγορές κοιτάζουν περισσότερο τη Γερμανία, παρά την Ελλάδα ή τη Μάλτα».

Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που διαμορφώθηκε την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, δεν εμπνέει καμία ανησυχία, παρά τις τρέχουσες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος. «Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί μεν τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά η τρέχουσα πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου βρίσκεται εντός της ιστορικής κλίμακας διακυμάνσεών του και δεν εγείρει καμία ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο Έβαλντ Νόουτνι, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.