Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου

Η πλατεία – κουφάρι αποκτά επιτέλους, έπειτα από 30 χρόνια, προοπτική να ξαναγίνει πλατεία - Εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης για τη μελέτη κατασκευής.

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο πρότζεκτ της ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου, μιας από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη της κατασκευής της Πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της, με πιθανή κατασκευή «Πολυτροπικού Κέντρου», καθώς και για τη μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Οι μελέτες θα κοστίσουν 300.000 ευρώ και την προγραμματική σύμβαση υπογράφουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες, ώστε να αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο και να αποκαθίσταται μια πολυετής εκκρεμότητα, μια τρύπα στην πόλη, από το επόμενο έτος.

Η Πλατεία Διοικητηρίου ως έργο έχει εγκαταλειφθεί από το 1990, όταν ξηλώθηκε η τότε εμβληματική πλατεία για να δημιουργηθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ, που δεν έγινε ποτέ, με το χώρο να έχει καταστραφεί και να μένει από τότε με τις προστατευτικές σιδεριές.

Έγινε μια προσπάθεια ακόμη το 2010 για να γίνει η ανάπλαση της πλατείας, όμως κι αυτή δεν προχώρησε.

Περιφέρεια και Δήμος πάντως έχουν βάλει ως στοίχημά τους να απαλλαχτεί η πόλη από το κουφάρι τριών δεκαετιών και αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης του χώρου, προκειμένου τουλάχιστον να διαμορφωθεί μια αξιοπρεπής πλατεία, να κλείσει αυτή η πληγή δεκαετιών στο κέντρο της πόλης και να αξιοποιηθούν – αναδειχτούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η μαρμάρινη πλατεία, τα «Μάρμαρα» ή «Λευκά Μάρμαρα», όπως λεγόταν παλιά, κατασκευάστηκε το 1937 και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του Διοικητηρίου (κτήριο ΥΜΑΘ) και της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι στο μαρμάρινο δάπεδό της οι πιτσιρικάδες της εποχής έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι παλιές καρτ ποστάλ της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικές...

Τα μάρμαρα εκείνα βρίσκονται σε ένα οικόπεδο στη Νέα Ελβετία, επί δεκαετίες παρατημένα, όπως άλλωστε παρατημένα είναι και τα αρχαία της πλατείας.

Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» το 2012 είχε ανακοινώσει ότι θα εκπονήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες πλην της αρχιτεκτονικής για να προχωρήσει ένας νέος διαγωνισμός ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου, με ανάδειξη των αρχαίων και αξιοποίηση του πρώτου μόνο επιπέδου (αρχικά ο σχεδιασμός με το πάρκινγκ προέβλεπε τρία επίπεδα). Κάτι σαν «ανοιχτό μουσείο», με πάρκο αναψυχής.

Παρότι υπογράφηκε εκείνη την εποχή προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και την εταιρία, πάλι τίποτα δεν προχώρησε.

Έτσι η νέα προσπάθεια ουσιαστικά αρχίζει από το μηδέν, με στόχο σαφώς πιο εφικτό σε σχέση με το παρελθόν και τη δυνατότητα να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Άλλωστε, προ ημερών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μεταξύ των εμβληματικών έργων που είχε ανακοινώσει στη συνάντησή του με τον κ. Ζέρβα ότι θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, περιέλαβε και την Πλατεία Διοικητηρίου.