Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
x

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία», γράφει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

Με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ ζητά από τη γερμανική βουλή να δώσει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του στην ψηφοφορία, η οποία όπως υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες η καγκελάριος Μέρκελ στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «από το 2009 κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούσαν, γεγονός που οφειλόταν στο ονοματολογικό, το οποίο επιβάρυνε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Με ακριβείς διπλωματικές κινήσεις και υπομονή καταλήξαμε σε μια ιστορική λύση κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Επιτύχαμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Ήταν η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος των δύο χωρών και των λαών τους στους κόλπους της ΕΕ που κατέστησε εφικτή μια ιστορική λύση. Κίνητρό μας το όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή σε μια ειρηνική και ευημερούσα ΕΕ».

«Κατανοούμε ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο, συνεχίζει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η Κροατία διαπραγματευόταν επτά χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Για μας η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της χώρα μας θα πρέπει να ανταμειφθούν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας» υπογραμμίζει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ