Skip to main content

Πράσινο φως για το μεγάλο deal Μασούτη - ΣΥΝΚΑ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε σήμερα το μεγάλο deal - Κοινός έλεγχος και σε δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Κρήτη.

Την έγκρισή της στη συμφωνία μεταξύ της Μασούτης ΑΕ και του ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης παρείχε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση επιχειρήσεων «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Διαβάστε: Μεγάλο deal Μασούτη για την εξαγορά της ΣΥΝΚΑ - Επέκταση σε Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η συγκέντρωση αφορά στην απόκτηση από την αλυσίδα ΜΑΣΟΥΤΗΣ «του αποκλειστικού και κοινού, κατά περίπτωση, ελέγχου επί του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σούπερ μάρκετ του ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, συμβατικές σχέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ θα αποκτήσει κοινό έλεγχο με τον ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ σε δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Κρήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συγκέντρωσης επιχειρήσεων που αφορά την απόκτηση από την εταιρεία με την επωνυμία «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» («ΜΑΣΟΥΤΗΣ») του αποκλειστικού και κοινού, κατά περίπτωση, ελέγχου επί του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σούπερ μάρκετ του προμηθευτικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» («ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ»)

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την 10/5/2022, ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 776/2022 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 3959/2011, την από 4/3/2022 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την ΜΑΣΟΥΤΗΣ του αποκλειστικού και κοινού, κατά περίπτωση, ελέγχου επί του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σούπερ μάρκετ του ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, συμβατικές σχέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ θα αποκτήσει κοινό έλεγχο με τον ΣΥΝ.ΚΑ ΚΡΗΤΗΣ σε δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Κρήτη.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά τις αγορές λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ (αγορά διανομής), την αγορά εφοδιασμού, την αγορά χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, την αγορά της τηλεόρασης ενημερωτικών μέσων και την αγορά ραδιοφώνου μη ενημερωτικών μέσων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Ειδικότερα, στην αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής, η Επιτροπή προχώρησε στην εξέταση του νομού Χανίων, και των νήσων Χίου, Κέρκυρας, Θήρας και Νάξου υπολογίζοντας τα μερίδια αγοράς σε τοπικό επίπεδο, σε ακτίνα 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για τις αστικές περιοχές και έως 30 λεπτά με το αυτοκίνητο για τις ημιαστικές, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο. Στη σχετική αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψιν το συνολικό μερίδιο αγοράς της νέας οντότητας, η επαύξηση του μεριδίου της εξαγοράζουσας, τα μερίδια των κυριότερων ανταγωνιστών καθώς και το γεγονός ότι στις σχετικές αγορές δραστηριοποιούνται και τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επομένως υπάρχει διαφαινόμενη ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων λιανικής (π.χ. cash & carry), τα οποία δύνανται να εξυπηρετούν τις διάφορες ανάγκες των καταναλωτών.