Skip to main content

Πράσινο φως για τον καθαρισμό φρεατίων στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ, που ενέκρινε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Το πράσινο φως έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ με αντικείμενο τον καθαρισμό των φρεατίων και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια είναι κύριος του έργου, καθώς, εδώ και ένα χρόνο, μεταβιβάστηκε σε αυτήν η σχετική αρμοδιότητα του καθαρισμού των φρεατίων. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΕΥΑΘ, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία για να το εκτελέσει, καθώς αντίστοιχα έργα εκτελούσε τα προηγούμενα χρόνια. Οι εργασίες θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, υπογράμμισε τη σημασία του έργου καθώς, όπως είπε, όλοι έχουμε την αγωνία του κινδύνου των πλημμυρών μετά από όσα συνέβησαν στη Μάνδρα, στο Δήμο Θερμαϊκού, στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας. Έκανε, δε, λόγο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία με έναν οργανισμό όπως η ΕΥΑΘ που, όπως είπε, έχει τη σχετική γνώση αλλά και για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο συνεργασίας. Σχετικά με το έργο τόνισε: «παλεύουμε για να γίνει με τον πιο καθαρό τρόπο συνεργασίας και τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον να έχουμε το κεφάλι μας λίγο πιο ήσυχο».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Ιωάννης Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών της Εταιρείας, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα των περιφερειακών συμβούλων. Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι οποιαδήποτε αλλαγή, είτε στο επίπεδο της διοίκησης είτε στο επίπεδο της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, δεν αλλάζει σε τίποτε τη σύμβαση.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» έκανε λόγο για παραδοχή, εκ μέρους της Περιφέρειας, του γεγονότος ότι η εν λόγω αρμοδιότητα ανήκει σε αυτήν, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται οριστικά. αλλά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και χαρακτήρισε πολύ προβληματικό σημείο τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη «Συμμετέχω», επισήμανε ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να προετοιμαστεί για την εκτέλεση του έργου μετά από τα δύο χρόνια που προβλέπει η σύμβαση. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε για προσωρινή λύση, είπε ότι δεν διευκρινίζεται πώς θα αντιμετωπίζεται γενικότερα η διαχείριση των ομβρίων και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου, δημόσιου και κοινωνικοποιημένου φορέα διαχείρισης. Η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», έκανε λόγο για πολύ σημαντικό έργο, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ταχύτητα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης.