Skip to main content

Πράσινο φως για τους περιβαλλοντικούς όρους της «Ριβιέρας της Θεσσαλονίκης»

Τι παρατηρήσεις υπάρχουν σχετικά με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Αναλυτικά όλα τα ζητήματα.

Θετική γνωμοδότηση έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στην εισήγηση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επιμέρους παρατηρήσεις, γνωμοδοτεί θετικά επί του σχεδίου για την αναγέννηση, ενοποίηση, ανάπλαση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν φύλλο και φτερό τις προβλέψεις που έχει το σχέδιο για το σύνολο των δεκάδων παρεμβάσεων, που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια (ίσως και δεκαετίες) στην παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης και σε μήκος περίπου 40 χλμ.

Και ενώ είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, όπου φορείς και πολίτες καταθέτουν απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις ή προσθήκες και παράλληλα έχουν κατατεθεί και οι απόψεις των επτά δήμων, που έχουν παράκτιες εκτάσεις (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού), οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τελικής μορφής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου εξελίσσονται επίσης με γοργούς ρυθμούς, παρά το μέγεθος του εγχειρήματος.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη ότι στην έκταση που καταλαμβάνει το νέο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης (όταν διαμορφωθεί ως ενιαίο) θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα 159.000 πολίτες!

Βασικές αρχές

«Το παρόν Σχέδιο αποτελεί κατά την άποψη της υπηρεσίας ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των κατευθύνσεων του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούν στον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου έως και την Επανομή. Κύριο ζητούμενο αποτελεί η πρόβλεψη περισσότερων Πράσινων Σημείων ή και Γωνιών Ανακύκλωσης - κατά τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις κάθε περιοχής - στο πλαίσιο εναρμόνισης με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης παραγωγής των στερεών αποβλήτων με την απόδοση πολλών κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων αναψυχής στο κοινό της πόλης. Παρ' ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή θα μπορούσαν να αποτελέσουν ουσιαστικά κριτήρια για την αποτίμηση των 'κλιματικά ασφαλών επενδύσεων' στο πλαίσιο του προτεινόμενου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επειδή λόγω της χρονικής συγκυρίας δεν μπόρεσαν να ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτισή του, θα πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως υπόψη κατά τα μεταγενέστερα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των επί μέρους Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής», είναι το συμπέρασμα της εισήγησης επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολύ σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις που γίνονται ανά τμήμα του παραλιακού μετώπου, με την επισήμανση πάντα ότι η τελική γνωμοδότηση σε όλες τις προβλέψεις του σχεδίου είναι θετική. Μείζονα ζητήματα για τους αρμόδιους αποτελούν, εκτός από την υιοθέτηση των αρχών του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και των σχεδίων για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, αφενός η χωροθέτηση της νέας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αφετέρου η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών από τις όποιες μελλοντικές επεμβάσεις, αλλά και η πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης σε πολλές από τις νέες λειτουργίες που προβλέπονται για το παραλιακό μέτωπο.

Μια παραλία όπου κινούνται ταυτόχρονα 159.000 πολίτες!

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου, όπως περιγράφονται στη σχετική μελέτη και αποτυπώνονται στην εισήγηση που εγκρίθηκε, είναι:

-Εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων.

-Ενίσχυση των προϋποθέσεων δημιουργίας περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί, ως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού, ως πορεία μνήμης της Νεώτερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου με χρήση κεντρικών λειτουργιών, υπερτοπικού χαρακτήρα, στη δυτική είσοδο της πόλης.

-Αναβάθμιση του άξονα περιπάτου από τον ΟΛΘ ως τον Λευκό Πύργο.

-Παρεμβάσεις με στόχο την απομάκρυνση της παράνομης στάθμευσης και εξέταση της εναλλακτικής χάραξης ποδηλατοδρόμου από τον Λευκό Πύργο ως τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) σε λωρίδα παρά τη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στο άκρο της προς τη θάλασσα.

-Πολεοδομική ρύθμιση, με ισχυρή ανάπλαση, του συμπλέγματος ΟΜΜΘ - Ποσειδωνίου - Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο νότιο άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με προτάσεις που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ανάπτυξης αθλημάτων κολύμβησης και ναυταθλητισμού , με μεταφορά του «Ποσειδωνίου» και τη μερική εκτροπή ή ακόμη και υπογειοποίηση τμήματος της οδού Μ. Κάλλας, με ταυτόχρονο εμπλησμό (επίχωση) της φυσικής ακτής, για ευχερέστερη κυκλοφοριακή σύνδεση με την οδό Καπ. Γκώνη.

-Ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και πρόταση αναμόρφωσης της κολυμβητικής ακτής στην Ν. Αρετσού.

-Πολεοδομική ρύθμιση, με εκτεταμένες παρεμβάσεις, της προτεινόμενης περιοχής επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πυλαίας (Π.Ε. 15) και σύνδεσή της με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη ζώνη χρήσεων του τριτογενή τομέα, υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία εντοπίζεται κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λ. Γεωργικής Σχολής, σε συνδυασμό με τη γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.

-Διερεύνηση χωροθέτησης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εντός του παραλιακού μετώπου Δ. Θέρμης, με μεταφορά των εγκαταστάσεων που λειτουργούν εκτός αδειοδοτικού πλαισίου στο παραλιακό μέτωπο Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη.

-Επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δ. Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενσωματώνεται και η πρόταση δημιουργίας δύο Ζωνών Ιδιαίτερων Χρήσεων (Ιδιαίτερες Χρήσεις Γης), όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν τα αλιευτικά καταφύγια Καλοχωρίου και Ν. Κρήνης, με στόχο να οργανωθούν λειτουργικά άτυπες συγκεντρώσεις επαγγελματικών, κυρίως, αλιευτικών σκαφών που υφίστανται σήμερα. Ως μέγεθος αναφοράς σε θεωρητικό επίπεδο - αφού για τον υπολογισμό του ελήφθη υπόψη αποκλειστικά η έκταση της περιοχής εφαρμογής της Μελέτης - λαμβάνεται χωρητικότητα 159.000 χρηστών, που ισοδυναμεί με τον αριθμό ατόμων οι οποίοι μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα στην περιοχή με ανεκτές συνθήκες, από άποψη πυκνότητας», αναφέρεται στην εισήγηση.

Σημείο σημείο οι παρατηρήσεις που γίνονται επί του σχεδίου από την εισήγηση που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής είναι οι εξής:

-Οικιστικές Περιοχές

1.Περιοχή Παλιού Εμπορευματικού Σταθμού, πρώην στρατόπεδο Μυστακίδη, μικρή έκταση ιδιοκτησίας ΟΣΕ: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα με τρία οικοδομικά τετράγωνα. «Η υπηρεσία αξιολογεί θετικά τις προτάσεις για τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής, καθώς και μητροπολιτικού πάρκου με ενσωματωμένους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων με χρήση κεντρικών λειτουργιών στο τμήμα του ακινήτου που θα απομείνει, επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη για εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης ως μέρος του προτεινόμενου σχεδιασμού, η οποία γεννάται από τη δημιουργία ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων αναψυχής και περιπάτου».

2.Νέα Παραλία έως Μέγαρο Μουσικής και η χερσαία ζώνη που θα προκύψει μετά τον εμπλησμό μπροστά από τους χώρους των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα που περιλαμβάνει όλη τη Νέα Παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής. «Ως προς τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη ενότητα, η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά με την εξής παρατήρηση: Ως προς την πρόβλεψη δημιουργίας νησίδας για την εξυπηρέτηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η μελέτη αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της εξετάστηκαν και αποτιμήθηκαν σε σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά το παρελθόν, χωρίς να αναφέρονται τυχόν επιπτώσεις και οι προτάσεις αντιμετώπισής τους».

3.Περιοχή Μεγάρου Μουσικής, αθλητικές εγκαταστάσεις «Ποσειδωνίου» και έκταση Μύλων Αλλατίνη, καθώς και αδόμητες εκτός σχεδίου εκτάσεις που προτείνεται να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού - ναυταθλητισμού και πολιτισμού με θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, την αναδιοργάνωση του αστικού ιστού και των κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ένταξη του ΟΜΜΘ σε αυτόν, την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα και, τέλος, την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μύλων Αλλατίνη και την άμεση προβολή τους στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Στο νότιο τμήμα της περιοχής σε τμήμα του Κελάριου Κόλπου προτείνεται η σημειακή εκτροπή της οδού Μαρία Κάλλας με σκοπό την δημιουργία ενός ενιαίου Κοινόχρηστου Χώρου στην προβολή του ακινήτου Αλλατίνη στο παράκτιο μέτωπο καθώς και η σύνδεση της με την οδό Γκόνη ή η μερική υπογειοποίηση της οδού Μαρία Κάλλας με κατασκευή τεχνικού έργου ενσωματωμένου σε εμπλησμό, για τη σύνδεσή της με την οδό Γκόνη. Σύμφωνα με τη Μελέτη, ο παραπάνω εμπλησμός θα προκύψει μετά από ακτομηχανική μελέτη και έγκριση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. H χρήση γης που επιλέγεται για το σύνολο της είναι «Κεντρικές λειτουργίες» με προσθήκη της ειδικής χρήσης «Μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις». Το συγκεκριμένο τμήμα του Κελάριου Κόλπου αποτελεί το πρώτο τμήμα φυσικής ακτής που απαντάται μετά από πολλά χιλιόμετρα συνεχόμενου κρηπιδώματος. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για ένα τόσο σημαντικό έργο και θα εκφράσει περαιτέρω γνώμη στη φάση της έγκρισης της μελέτης για την υλοποίηση των εκτεταμένων ακτομηχανικών παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν. Επίσης, παρά την προκρινόμενη εξασφάλιση της σύνδεσης της περιοχής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την θαλάσσια συγκοινωνία σύμφωνα με τη μελέτη, κύριο ζητούμενο στο πλαίσιο της απόδοσης σε κοινή χρήση του περιβάλλοντα χώρου των Μύλων Αλλατίνη, της δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων αναψυχής, της ενδεχόμενης αξιοποίησης των βιομηχανικών αποθηκών του Ελληνικού Δημοσίου για τις ανάγκες εκπαίδευσης και της δημιουργίας του προτεινόμενου μητροπολιτικού πόλου εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού με τη μεταφορά του «Ποσειδωνίου» και των υφιστάμενων ιστιοπλοϊκών ομίλων, είναι και θα παραμείνει η πρόβλεψη των αναγκαίων χώρων στάθμευσης. Η υπηρεσία προκρίνει την προσθήκη της συγκεκριμένης χρήσης («16.1 Στάθμευση αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων») στις προτεινόμενες Κεντρικές Λειτουργίες».

4.Πρώην νοσοκομείο «Παναγία« – Νότιο τμήμα Αθλητικού Κέντρου Μίκρας: Για το νοσοκομείο προτείνονται οι χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, καθώς και οι εντός εγκεκριμένου σχεδίου χώροι πρασίνου και κοινωφελών εγκαταστάσεων (αθλητισμού). Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα που θα περιλαμβάνει τα δύο παραπάνω τμήματα. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση 'Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)'».

5.Περιοχή Ανατολικά του οικισμού Περαίας, μετά το μεγάλο κεντρικό ακίνητο που παραχωρήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία του ThessINTEC: Προτείνονται οι χρήσεις Τουρισμός - Αναψυχή, κοινωφελείς λειτουργίες και ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο. Προτείνεται χαμηλός συντελεστής δόμησης 0,60. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τη συγκεκριμένη χρήση και όρους δόμησης της περιοχής. Οι χρήσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δ. Θερμαϊκού».

6.Οικισμοί Περαίας και Νέων Επιβατών: Σε βάθος δυο οικοδομικών τετραγώνων από την παραλία προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. Η χρήση γης που επιλέγεται για το σύνολο της είναι «Τουρισμός Αναψυχή» με προσθήκη της ειδικής χρήσης Εκπαίδευση, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (υφιστάμενο ΙΕΚ) εντός της περιοχής. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση 'Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)'».

7.Οικισμός Αγίας Τριάδας: Προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση 'Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)'».

-Περιοχές Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

1.Πολεοδομική Ενότητα 15 της Πυλαίας: Η περιοχή της επέκτασης της Πυλαίας προτείνεται να πολεοδομηθεί ως Περιοχή Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Τριτογενή Τομέα και Τουρισμού για τη δημιουργία οργανωμένου υπερτοπικού πόλου κεντρικών λειτουργιών και τουρισμού – αναψυχής. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Προτείνονται κεντρικές λειτουργίες πόλης, μετά την απομάκρυνση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν στην περιοχή. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά. Όπως προβλέπεται από το ΓΠΣ της Πυλαίας, προτείνεται οι υφιστάµενες ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις στο παραλιακό µέτωπο (εντός της Π.Ε.15) να συνεχίσουν να λειτουργούν έως ότου θεσµοθετηθεί χρήση γης για τη χωροθέτηση ή µετεγκατάστασή τους».

2.Αγρόκτημα ΑΠΘ: Προβλέπεται η ανάπτυξη της περιοχή ως χώρου εκπαίδευσης και βοτανικού κήπου με σκοπό τη δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικός Κήπος. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται ο υγρότοπος «Παράκτιο Έλος Μίκρας», που περιλαμβάνει, στο δυτικό της άκρο, τις εκβολές του ποταμού Ανθεμούντα και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για την ορνιθοπανίδα πριν από τους βιοτόπους των δέλτα του Γαλλικού και Αξιού. Επισημαίνεται ότι η περιοχή ανήκει σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, και οι παράκτιες χρήσεις της μπορεί να μην κινδυνεύουν ως το 2030, όμως ως το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να πληγούν από τρωτότητα. «Δεδομένου ότι η περιοχή συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που εμφανίζουν μεγάλη τρωτότητα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επιβάλλεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για την προσαρμογή της στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Υπό τις παραπάνω έννοιες η δημιουργία 'Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου - Βοτανικού Κήπου' συνάδει πλήρως με την προστασία των πληθυσμών ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται στους κόλπους της, υπό όρους, όμως, ήπιων χρήσεων. Για την περιοχή προτείνονται κοινωφελείς λειτουργίες και κεντρικές λειτουργίες πόλης, καθώς και ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο. Άποψη της υπηρεσίας είναι να εξεταστεί περαιτέρω η χρήση 'Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις' από τις προτεινόμενες και να παραμείνουν οι υπόλοιπες, με έμφαση στις χρήσεις της εκπαίδευσης και (ήπιας) αναψυχής. Επίσης προτείνεται να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα της δημιουργίας στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς η περιοχή προβλέπεται να εξυπηρετείται ούτως ή άλλως από την επέκταση του μετρό, προκειμένου να περιοριστούν περαιτέρω οχλήσεις στην πανίδα».

3.Παραθαλάσσια έκταση Δήμου Θέρμης: Ορίζεται ως υποδοχέας παραγωγικών δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα για την υποστήριξη του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού κόλπου. Η περιοχή προτείνεται να πολεοδομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3982/2011. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι αυτές των παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, προκειμένου να (μετ)εγκατασταθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αλιευτικού στόλου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ισχύουν τα εξής:

-Η συγκεκριμένη περιοχή, που συνορεύει σχεδόν με το δυτικό άκρο του αεροδρομίου, αποτελεί μέρος της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας. Επομένως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής απαιτούν πολύ υψηλότερο κόστος επενδύσεων για την αντιπλημμυρική προστασία της, ενώ θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της περιοχής από την προοπτική ρύπανσης των αποδεκτών σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Αντιθέτως, στη φυσική κατάσταση της περιοχής, το μεγαλύτερο τμήμα του υγροτόπου καλύπτεται από αλοφυτική βλάστηση και υγρούς λειμώνες, επομένως, εκτός από τη σημασία του για τη βιοποικιλότητα, έχει μεγάλη αξία διότι προστατεύει από τις πλημμύρες.

-Συντρέχουν οι λόγοι που προαναφέρθηκαν και για την περιοχή του Αγροκτήματος του ΑΠΘ σχετικά με τον κίνδυνο τρωτότητας. «Η υπηρεσία μας, παρά τους παραπάνω λόγους, γνωμοδοτεί θετικά για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων χρήσεων στην περιοχή καθόσον πρόκειται για την λειτουργία επιχειρήσεων εξυπηρέτησης του αλιευτικού στόλου της περιοχής, σκαφών του λιμενικού σώματος, του πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση που απαιτηθεί και λοιπών μικρού και μεσαίου μεγέθους σκαφών».

-Περιοχές Ειδικής Προστασίας

1.Εθνικό Πάρκο Αξιού: Η περιοχή που περιβάλλει τον οικισμό Καλοχωρίου, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου διαχωρίζεται σε δύο υποπεριοχές: την υδάτινη περιοχή προστασίας της φύσης – δέλτα ποταμών και τη χερσαία περιοχή προστασίας της φύσης. Προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Προστασίας της Φύσης. «Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στην περιοχή».

2.Παρόχθια ζώνη Δενδροποτάμου και Παλιά Βυρσοδεψεία: Προτείνεται η περιβαλλοντική και αισθητική εξυγίανση της περιοχής εκβολών Δενδροποτάμου από την παρόχθια ζώνη του έως την ΠΑΘΕ και τα όρια του στρατοπέδου Κακιούση, καθώς και την περιοχή των παλιών βυρσοδεψιών, με κατάλληλες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις τοπίου, ώστε να καταστεί βιώσιμος και ασφαλής χώρος περιπάτου και στάσης, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου. «Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θέτει ωστόσο την εξής παρατήρηση προς προβληματισμό: δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί, πρωτίστως στη συνείδηση των δημοτών, μία υποβαθμισμένη από άποψη χρήσεων αλλά και 'κακόφημη' περιοχή, κινδυνεύει να απομονωθεί και να απολέσει ακριβώς τον προστατευτέο χαρακτήρα της, μεταπίπτοντας σε μία νέα εστία υποβάθμισης, δεδομένου ότι μία περιοχή αστικού και περιαστικού πρασίνου χωρίς ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, ιδίως μετά από μία ορισμένη ώρα, αλλά και χωρίς επαρκή φύλαξη, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης παράνομων δραστηριοτήτων, ιδίως εάν η πρόσβαση είναι εύκολη. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία προτείνει τη διερεύνηση ένταξης, στην περιοχή, σημειακών χρήσεων π.χ. εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως εγκατάσταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή και κέντρα έρευνας και επιστημονική έρευνα που αφορούν μόνο την περιοχή, ώστε να μελετηθεί και να προβληθεί, αν είναι δυνατόν, ως παράδειγμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στη συνέχεια αποκατάστασης».

3.Θερινό Ανάκτορο-Κυβερνείο – Εκτάσεις δυτικά της οδού Πλαστήρα – Πλαζ Αρετσούς: Για όλες τις επιμέρους εκτάσεις προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με προσθήκη ειδικής χρήσης κατά περίπτωση, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ των εκτάσεων ως προς τις επιμέρους ειδικές χρήσεις. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις με την εξής παρατήρηση: παρά την εξασφάλιση της σύνδεσης της περιοχής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την θαλάσσια συγκοινωνία που θεωρητικά προκρίνει η μελέτη, κύριο ζητούμενο στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρων αναψυχής, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, αναψυκτηρίων και, ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο δημιουργίας τεχνητής κολυμβητικής ακτής, αποτελεί η εξασφάλιση ικανών και επαρκών χώρων στάθμευσης, διαφορετικά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα ακόμη και από αυτά της μηδενικής λύσης. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση 'Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)'».

4.Περιοχή δυτικά της οδού Πλαστήρα και των οδών Γαγύλη και Θέτιδος στα κατάντη προς την πλευρά της θάλασσας από την οδό Λεβαντή έως την οδό Βρυούλων και από την οδό Μικράς Ασίας έως την οδό Ησιόδου: Ρυθμίζονται οι χρήσεις γης καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε και για την προηγούμενη περιοχή».

5.Περιοχή Θέρμης εκτός σχεδίου πόλης από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έως το όριο της περιοχής που ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δευτερογενή Τομέα - Επιχειρηματικό Πάρκο (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη): Θα λειτουργεί ως μια ζώνη ελεύθερου χώρου με απαγόρευση κάθε δόμησης και δραστηριότητας . «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά».

6.Περιοχή Δήμου Θερμαϊκού που θα προκύψει μετά τις ακτομηχανικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό της νέας ακτογραμμής στο μέτωπο των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας: Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής (ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου). «Η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση. Γενικώς η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και για την πρόταση η διαμόρφωση της περιοχής να αποτελέσει μέρος του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού της Οικιστικής Περιοχής Περαίας – Νέων Επιβατών».

-Ιδιαίτερες Χρήσεις Γης

1.Ανατολικό άκρο Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου: Προτείνεται η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής καθώς επίσης και τη Θαλάσσια Συγκοινωνία σε περίπτωση επέκτασής της. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής, βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας, μαρίνες. «Η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υλοποιηθούν αυστηρά και μόνο έπειτα από κατάλληλη ακτομηχανική διερεύνηση».

2.Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης: Θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής, για το οποίο έχει εκπονηθεί και επικαιροποιηθεί η σχετική τεχνική μελέτη (2018). «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε για την προηγούμενη περιοχή».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλιδου, σε ανακοίνωσή της επισήμανε:

«Την Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παραλιακού Μετώπου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εισηγήθηκε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ.Βούλα Πατουλίδου στην 2η Τακτική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Σύμφωνα με την κ.Πατουλίδου η Μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με σχεδιαστή και συντονιστή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, αποτυπώνει την ενιαία και ολοκληρωμένη θέση της Μητροπολιτικής Επιτροπής με την συμβολή όλων των ΟΤΑ, για την ανάδειξη της μεγάλης εικόνας του παραλιακού μετώπου του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
 
Ένα παραλιακό μέτωπο που θα γίνει πόλος ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και θα αναβαθμίσει το  επίπεδο ζωής των πολιτών.
Μία συνεχή παράκτια ζώνη που θα αναπτυχθεί από το Καλοχώρι ως την Αγία Τριάδα, με προτάσεις ισόρροπα κατανεμημένης ανάπτυξης που θα αναδεικνύουν και θα ενισχύουν την μοναδικότητα όσον αφορά την χωροθέτησή τους.
Μία ενιαία εικόνα του παραλιακού μετώπου που θα δίνει έμφαση στον μητροπολιτικό του χαρακτήρα ενισχύοντας παράλληλα

το Μητροπολιτικό Δυτικό Πάρκο
την διερεύνηση για την δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου -Βοτανικού κήπου
Την ενίσχυση των υπερτοπικών κεντρικών λειτουργιών για την ανάδειξη του Δυτικού Επιχειρηματικού κέντρου.
Την δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πολλά άλλα.
 
Η κ. Πατουλίδου επεσήμανε πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάζει πολεοδομικά και χωρικά  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε κυμαινόμενο βάθος και σε μήκος ακτογραμμής που εκτείνεται από το ανατολικό άκρο της προστατευόμενης περιοχής των δέλτα Γαλλικού - Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα (λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) ως το ακρωτήριο Μεγάλο Έμβολο στο Αγγελοχώρι.

Συνολικά, η περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου περιλαμβάνει παραθαλάσσιες εκτάσεις των Δ. Δέλτα, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».