Skip to main content

Πράσινο για έξυπνους αισθητήρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

Έγκριση διενέργειας τακτικού διαγωνισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «BalkanMed 2014–2020» - Στις 227.000 ευρώ ο προϋπολογισμός για τον δήμο

Στην έγκριση διενέργειας τακτικού διαγωνισμού με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση έξυπνων αισθητήρων, ανάλυσης τάσεων και ανάπτυξης σεναρίων του έργου AIRTHINGS, στο πλαίσιο του προγράμματος «BalkanMed 2014–2020» προχώρησε χθες, Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 13ης τακτικής συνεδρίασης.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με τον δήμο, είναι η προμήθεια συγκεκριμένου αριθμού αισθητήρων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από κάθε πόλη που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες της, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας, ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος –Δήμος Σόφιας- θα αναπτύξει μια πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων με έξυπνες εφαρμογές, αξιοποιώντας τα αντίστοιχα ευρήματα.

Παράλληλα, θα εκπονηθούν σενάρια των τάσεων της ατμοσφαιρικής κατάστασης με χρονικό ορίζοντα το 2030 και θα γίνει ανάλυση της πρακτικής που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία ενός σχετικού οδηγού.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν:

- Επικεφαλής Εταίρος (Leader Partner): Δήμος Σόφιας, Βουλγαρία
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Δήμος Θεσσαλονίκης
- Κέντρο προώθησης της έρευνας και της ανάπτυξης στην μαθησιακή τεχνολογία – «CARDET LTD», Κύπρος
- Δήμος Τιράνων, Αλβανία και
- Κρατική περιβαλλοντική επιθεώρηση της πΓΔΜ

Ο προϋπολογισμός εκτέλεσης του έργου, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δυο ετών, ανέρχεται σε 1.417.322,66€. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν τα 227.390€, εκ των οποίων το ποσοστό του 85% προέρχεται από χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 15%  από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).