Skip to main content

Πράσινο για τα Χωρικά Σχέδια των Πάρκων σε ΔΕΘ και Παύλου Μελά (φωτο)

«Ξεκλειδώνει» το μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης - Ανοίγει ο δρόμος και για τη μετεξέλιξη του πρώην στρατοπέδου.

Την προέγκριση της καταρχήν χωροθέτησης Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης στον χώρο της ΔΕΘ, αποφάσισε η ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο στη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα για την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για το Μητροπολιτικό Πάρκο που θέλει να φτιάξει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 120 - 125 εκατ. ευρώ, ποσό που φιλοδοξείται ότι θα εξασφαλιστεί με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μέσα από συμπράξεις (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με την απόφαση, ο συντελεστής δόμησης, εξαιρουμένου του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου, δεν θα πρέπει «σε κάθε περίπτωση» να υπερβαίνει το 0,6, ενώ στον χώρο του «Παλέ» δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφισταμένης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Εκθεσιακά κέντρα

- Συνεδριακό κέντρο

- Εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων

- Γραφεία, τράπεζες

- Τουρισμό / Αναψυχή

- Πολιτιστικά κτήρια

- Αθλητισμό

- Κοινόχρηστο πράσινο

- Χώρους στάθμευσης 
 
Με την απόφαση ζητείται, ακόμη, να προβλεφθεί ικανή έκταση κοινοχρήστου χώρου της πόλης στο δυτικό τμήμα του χώρου (μητροπολιτικό πάρκο) η οποία θα αποτελέσει συνέχεια των ήδη υφισταμένων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ (από τη Λεωφ. Στρατού και μέχρι την παραλία).

Σε ό,τι αφορά κτήρια για τα οποία ενδεχομένως θα προταθεί κατεδάφιση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΓΓ, θα πρέπει να αξιολογηθούν βάσεις των παραγράφων 3 και 8 του άρθρου 6 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012).

Το επόμενο βήμα, πλέον, για τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα είναι ο σχεδιασμός της μελέτης, ενώ θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση υπεβλήθη στο ΥΠΕΝ από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Δείτε τον χώρο όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη:

«Πράσινο» και για το Μητροπολιτικό Παύλου Μελά

Παράλληλα, επίσης με σημερινή της απόφαση, η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, προενέκρινε την καταρχήν χωροθέτηση ΕΧΣ, καθώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς». Ως εκ τούτου, ο δήμος Παύλου Μελά παίρνει το «OK» για την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα του «Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη και ο ιστορικός χαρακτήρας του δομημένου και αδόμητου τοπίου εντός του οριοθετημένου ιστορικού τόπου, μέσω της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των κηρυγμένων νεωτέρων μνημείων και λοιπών αξιόλογων κατασκευών, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές δεσμεύσεις που διέπουν την περιοχή εντός των ορίων του ιστορικού τόπου βάσει το νόμου για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ν. 3028/2002).
 
Σε ό,τι αφορά το «πράσινο» σκέλος της απόφασης, ζητείται, επίσης, να επιδιωχθεί η διατήρηση, ανάδειξη και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου και η υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής του δήμου.
 
Παράλληλα, η συνολική δόμηση που θα προβλεφθεί δεν θα πρέπει υπερβαίνει την ήδη υφιστάμενη στο σύνολο του χώρου,, ωστόσο παραχωρείται η δυνατότητα «αναδιάταξής της όπου αυτό είναι εφικτό», με στόχο τη βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας της περιοχής.
 
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν :

- Ελεύθερους χώρους & αστικό πράσινο

- Χώρους εκπαίδευσης

- Πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις

- Κτήρια αναψυχής - Διοίκηση επιπέδου Δήμου 

- Εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων

- Μικρής κλίμακας περιοδικές / εποχικές εκθέσεις, υπαίθριες ή μη

- Θρησκευτικούς χώρους