Skip to main content

Πράσινο για τα οδικά έργα προς το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Τα έργα αφορούν μεταξύ άλλων τη δημοτική οδό που ξεκινά από τη διασταύρωση Νεαπόλεως και Ρετζικίου και διασχίζει όλο το Ρετζίκι.

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της διοίκησης του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη η πρόταση και το Τεχνικό Δελτίο για παρεμβάσεις στο τμήμα των οδών Λαγκαδά- Ελ. Βενιζέλου - Α. Παπανδρέου - Λεωφόρου Παπανικολάου με έξοδο στον κόμβο Κ7 της εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Επίσης περιλαμβάνει έργα που αφορούν τη δημοτική οδό που ξεκινά από τη διασταύρωση Νεαπόλεως και Ρετζικίου, διασχίζει όλο το Ρετζίκι και οδηγεί στο υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Οι μελέτες εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεργαζόμενοι του έργου είναι εκτός από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

Η κατ’ αρχήν εκτίμηση του κόστους της μελέτης φτάνει το 1.000.000 ευρώ, με συνολικό χρόνο ωρίμανσης του έργου τους  24 μήνες.

«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο. Δεν  περιμένουμε όμως πρώτα να κατασκευαστεί για να αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων τα προβλήματα που θα προκύψουν. Έγκαιρα διεκδικήσαμε και τώρα σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με στόχο να είναι έτοιμο όταν κατασκευαστεί το νοσοκομείο. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρακτικοί και χρήσιμοι για τους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή  εκτός από το  εμβληματικό έργο που  θα βάλει για τα καλά στον χάρτη της υγείας το Φίλυρο , είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την μίσθωση του χώρου που θα στεγάσει το περιφερειακό ιατρείο Φιλύρου μετά την πρόσφατη έγκριση του από την Περιφέρεια Υγείας. Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ίδρυση του ΚΕΠ Φιλύρου που ξεκινά άμεσα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση πρακτορείου ΕΛΤΑ στην περιοχή. Το Φίλυρο δεν είναι πλέον μια περιοχή στην άκρη του πουθενά, γίνεται κέντρο δομικών εξελίξεων», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στην ουσία, πρόκειται για διαδημοτικό έργο που αφορά στην αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού άξονα που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με το Φίλυρο και την περιοχή όπου  θα κατασκευαστεί το παιδιατρικό νοσοκομείο.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι  μπαίνει  σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο-ορόσημο για τον χάρτη της υγείας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη  την Β. Ελλάδα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου και συνεχίζει:

«Από τη στιγμή μάλιστα που το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει την δωρεά, έχουμε την αισιοδοξία ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς να σκαλώσει στα δυσκίνητα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δημοσίου.

Θα χρειαστούν  ωστόσο  και αντίστοιχες υποδομές, όπως διαπλατύνσεις και αντιπλημμυρικά έργα,  στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς το υπό κατασκευή παιδιατρικό νοσοκομείο.

Ο υφιστάμενος δρόμος είναι παλαιός και με αρκετά προβληματικά σημεία επομένως η επικείμενη δημιουργία του νοσοκομείου καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη για παρεμβάσεις έτσι ώστε να μπορέσει να αντέξει τον κυκλοφοριακό φόρτο που προβλέπεται μέχρι και διπλάσιος σε σχέση με σήμερα».