Skip to main content

Πράσινο για τη μονάδα αποβλήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μία εκ των δύο ΜΕΑ που καλούνται να δώσουν ανάσα στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο

Πράσινο φως άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης, σε έκταση 816 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα έργο που, μαζί με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών της πόλης, του νομού, αλλά και της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ενέκρινε την ΑΕΠΟ για το έργο, στο οποίο εντάσσεται και η πρώτη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ανατολικού Τομέα της Θεσσαλονίκης, με φορέα τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 160.000 τόνων κατ' έτος σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), με εκτιμούμενες πραγματικές εισροές περί τους 128.200 τόνους κατ' έτος. Οι εισροές συνίστανται από το 36% περίπου των σύμμεικτων ΑΣΑ της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα ΑΣΑ της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων της Π.Ε. Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η ονομαστική δυναμικότητα της ΜΕΒΑ, που συνιστά τμήμα της ΜΕΑ, ανέρχεται σε 22.000 tn/έτος περίπου, και εξυπηρετεί τον δήμο Θέρμης και το 65% του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι κύριες εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο έργο είναι:

- Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα σύμμεικτα ΑΣΑ που προκύπτουν μετά τη διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), μέσω κατάλληλων διαχωριστών (οπτικών, μαγνητικών, βαλλιστικών κ.ά.).

- Η βασική λειτουργία της μονάδας («λειτουργία καυσίμου»), είναι η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου (SRF ή RDF) κλάσης τουλάχιστον 3 (1,2 ή 3) σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 15359:2011. Για την απομάκρυνση της υγρασίας των αποβλήτων, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου, περιλαμβάνεται στάδιο βιολογικής και θερμικής ξήρανσης.

- Εναλλακτικά σε περίοδο αδυναμίας διάθεσης του απορριμματογενούς καυσίμου ή γενικότερα όποτε κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο, η λειτουργία δύναται να μεταβάλλεται αυτόματα σε «λειτουργία κομπόστ», κατά την οποία παράγεται κομπόστ τύπου Α (CLO).

- Παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα στο τμήμα του έργου που λειτουργεί ως ΜΕΒΑ.

Για το τμήμα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων:

• R3 Ανακύκλωση/ανάκτηση οργανικών ουσιών που δεν χρησιμοποιούνται ως διαλύτες (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και άλλων διαδικασιών βιολογικού μετασχηματισμού)

• R4 Ανακύκλωση/ανάκτηση μετάλλων και μεταλλικών ενώσεων

• R5 Ανακύκλωση/ανάκτηση άλλων ανόργανων υλικών

• R12 Ανταλλαγή αποβλήτων για να υποβληθούν σε κάποια από τις εργασίες R1 ως R11.

Για το τμήμα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ):

• R3 Ανακύκλωση/ανάκτηση οργανικών ουσιών που δεν χρησιμοποιούνται ως διαλύτες (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και άλλων διαδικασιών βιολογικού μετασχηματισμού)

• R4 Ανακύκλωση/ανάκτηση μετάλλων και μεταλλικών ενώσεων.

Τα υπολείμματα επεξεργασίας των αποβλήτων που δεν δύνανται να αξιοποιηθούν για ανακύκλωση ή άλλου είδους ανάκτηση να οδηγούνται προς διάθεση στον ΧΥΤ Μαυροράχης ή τους ΧΥΤ του νομού Χαλκιδικής. Στόχος της ΜΕΑ είναι το υπόλειμμα που θα οδηγείται σε ταφή να φτάνει αρχικά το 45% και ακολούθως το 30% των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων.

Για την πρόσβαση στο έργο δεν απαιτείται νέος δρόμος, αλλά βελτίωση της υφιστάμενης χωμάτινης αγροτικής οδού -περί τα 3 χλμ- από τον κόμβο της με την επαρχιακή οδό προς το λατομείο Ταγαράδων, έως τον κόμβο της με την επαρχιακή οδό που συνδέει τα Νέα Μουδανιά με το Κάτω Σχολάρι.

Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για την έτερη ΜΕΑ της Κ. Μακεδονίας, αυτή του δυτικού τομέα, στην άλλη πλευρά της πόλης.

Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα είναι μεγαλύτερη δυναμικής από του Ανατολικού Τομέα, καθώς θα εξυπηρετεί την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και τις ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Ταυτόχρονα, η μονάδα για τα βιοαποδομήσιμα (ΜΕΒΑ) θα εξυπηρετεί το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης και ακόμα έξι περιοχές.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου.

Φωτογραφία αρχείου