Skip to main content

Έτσι θα είναι η νέα Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Πιο πράσινη, πιο βιώσιμη (φωτο+vid)

Ένα τεράστιο πάρκο θα αγκαλιάζει τη νέα, αναπλασμένη ΔΕΘ - Πράσινα κτήρια με φωτοβολταϊκά και συστήματα συλλογής του βρόχινου νερού

Την τεχνική προμελέτη της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ παρουσίασε σήμερα η ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

O χώρος της ΔΕΘ αλλάζει συθέμελα το τοπίο ολόκληρου του κέντρου συνδέοντας το παραλιακό μέτωπο με το Σέιχ Σου και μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, γεμάτο πράσινο, δένδρα, πάρκα και νερό ανοικτό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας αρχιτεκτόνων και μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Λούκας Γιαν, ανέφερε ότι εδώ και έξι μήνες εργάστηκαν συστηματικά με βάση τις απαιτήσεις της ΔΕΘ-HELEXPO και η προμελέτη έλαβε πριν λίγες ημέρες την τελική έγκριση.

Σήμερα όλος ο δομημένος χώρος των περιπτέρων είναι περίπου 96.000 τμ. Των περιπτέρων και άλλο δομών είναι περίπου 67.000 τμ και, σύμφωνα με την προμελέτη, κάποια κτήρια θα γκρεμιστούν για να χτιστούν νέα περίπτερα και συνολικά πλέον ο δομημένος χώρος των περιπτέρων θα καταλαμβάνει 58.000 τμ ενώ σε άλλα περίπου 20.000 τμ θα είναι τα επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και τα γραφεία.

Κάποια κτήρια, όπως ανέφερε, θα διατηρηθούν όπως το Μουσείο, ο Πύργος του ΟΤΕ, η Αψίδα, το κτήριο ΕΣΟ Πάππας. Οι θέσεις στα πάρκινγκ από 740 θα αυξηθούν σε πάνω από 1.000. Τσιμέντο και ξύλο θα κυριαρχεί στα νέα περίπτερα ενώ στις οροφές θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά και σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού.

Το Συνεδριακό Κέντρο μετακινείται από τη σημερινή του θέση κατά 40 μέτρα πίσω από το σημερινή προκειμένου να δημιουργηθεί πάρκο το οποίο θα ενοποιεί τα μουσείο και το Δημαρχείο με τον χώρο της Έκθεσης.

Το νερό, τα δένδρα και οι χώροι πρασίνου θα κυριαρχούν σε όλη την έκταση και όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, από τα 166 στρέμματά της το 55% αποδίδεται ως δημόσιος χώρος στους πολίτες.

Στο βίντεο που ετοίμασαν οι μελετητές κυριαρχούν τρεις διαδρομές από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγείται εντός του εκθεσιακού χώρου απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης ενώ στο τεράστιο πάρκο θα μπορούν να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις.

Ο διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης θα προκηρυχθεί το 2023 ενώ όπως τονίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ- HELEXPO το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται -μέσω ΣΔΙΤ- το 2024 προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2026. Ο προϋπολογισμός είναι 240 εκατ. ευρώ.