Skip to main content

Πρεμιέρα του Roots σε επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη

Βασικός στόχος του προγράμματος Roots είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης καινοτόμων ΜΜΕ και start ups σε επενδυτικά κεφάλαια.

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος Roots σε μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη –στο κτίριο του Χρηματιστηριακού Κέντρου- το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία μια πλατφόρμα που στοχεύει στην ανάδειξη ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών, πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και το Υπουργείου Εξωτερικών. 

Βασικός στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης καινοτόμων ΜΜΕ και start ups σε επενδυτικά κεφάλαια και την εξοικείωσή τους σχετικά με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές όπως διαμορφώνονται διεθνώς. Απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ένα λειτουργικό προϊόν ή υπηρεσία με έμφαση στην καινοτομία και παρουσιάζουν μία εφικτή επιχειρηματική πρόταση με προοπτική ανάπτυξης και τη δυνατότητα να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory Pfleger συνεχάρη τους εμπνευστές του Roots και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που –όπως είπε- αναδείχθηκε στο αμερικανικό περίπτερο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Στους στόχους και στις λεπτομέρειες του Roots αναφέρθηκαν οι κύριοι Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τράπεζας Πειραιώς, Σίμος Aναστασόπουλος, πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου του Χ.Α. αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της δυνατότητας καινοτόμων μικρομεσαίων εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, στους στόχους και τα οφέλη του προγράμματος, καθώς και στη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι εκ των βασικών υποστηρικτών του Roots, η κ. Αναστασία Ναζίδου, Διευθύντρια Δικτύου Καταστημάτων Β. Ελλάδος, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κέρκυρας της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Άλκης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Αντώνης Μάρκου της Deloitte και ο κ. Γιώργος Δεληγιάννης της Grant Thornton.

Step by step

Οι εταιρείες που θα επιλεγούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα Roots, αφού περάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που θα τις βοηθήσουν να εξοικειωθούν με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία της κεφαλαιαγοράς, και να αποκτήσουν τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια, κατάλληλη χρηματοοικονομική διάρθρωση, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και τις αναγκαίες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν την πρόταση τους σε επενδυτές. Μέσω της συμβολής του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου, οι εταιρείες θα έχουν την απαραίτητη καθοδήγηση που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τα τρία παραδοτέα του προγράμματος (Business Plan, Financial Structure and Investment Proposal), και να φτάσουν στο σημείο της επενδυτικής ετοιμότητας. Το πρόγραμμα Roots θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με διεθνώς αναγνωρισμένα και έμπειρα στελέχη της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσα από δράσεις δικτύωσης που βασίζονται στη διάχυση βέλτιστων πρακτικών.

Η επιτυχής κατάληξη κάθε επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, μέσω της κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης. Το εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://www.roots-program.com) από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.

Έκπληξη με… κουδούνα

Στο τέλος της εκδήλωσης η διοίκηση του ΧΑ επεφύλασσε μια έκπληξη για δύο πρόσωπα που έχουν στηρίξει με τη δράση τους την επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για τον σύμβουλο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη (φωτογραφία) και τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Θάνο Σαββάκη, στους οποίους προσφέρθηκε από μία κουδούνα, από αυτές που κτυπούν για να ξεκινήσουν οι πανηγυρικές συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων. Με δεδομένο ότι –όπως διαβεβαιώνουν όλες οι πλευρές- δεν υπήρξε προσυνεννόηση οι δύο τιμηθέντες αναφέρθηκαν στη χρησιμότητα του Roots. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει η συμβολή όλων, ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τη βοήθεια της υγειούς επιχειρηματικότητας που υπάρχει στη χώρα.

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: από αριστερά Σίμος Aναστασόπουλος, Gregory Pfleger, Γιώργος Χαντζηνικολάου και Σωκράτης Λαζαρίδης