Skip to main content

Πρέσβης Αρμενίας: Αλληλοϋποστήριξη για διεθνή αναγνώριση των τραγωδιών μας

Ο Αρμένιος Πρέσβης στο πλαίσιο της Philoxenia αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Αρμενία.

Στην αναβάθμιση της συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, το οποίο θα συνάδει με τη στρατηγική συνεργασία αναφέρθηκε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia 2022, που πραγματοποιήθηκε 18-20 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Η συμμετοχή της Αρμενίας στην ελληνική έκθεση Philoxenia2022 είναι μια ευκαιρία τόσο για την Αρμενία όσο και για την Ελλάδα να ενισχύσουν τους ιστορικά φιλικούς δεσμούς και να πυροδοτήσουν περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα», είπε μιλώντας στο «Πενταπόσταγμα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι συμβολικό ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στην Έκθεση ως επίτιμη προσκεκλημένη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 30ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας. «Οι αρμενο-ελληνικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και δεσμούς αίματος, που είναι πάνω από κάθε άλλο είδος επαφών», τόνισε ο Αρμένιος πρέσβης.

Ο Τιγκράν Μκρτσιάν σχολίασε επίσης το γεγονός ότι ο εορτασμός των 30 ετών διπλωματικών σχέσεων, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Τονίζει ωστόσο, πως «όσον αφορά τις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις, οι οικονομικοί δείκτες είναι πολύ μέτριοι και υπάρχει χώρος για επέκταση».

Στη συνέντευξη αποκάλυψε ότι «ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών στην Αρμενία» ενώ προτρέπει «κάθε Έλληνα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να δει τον ναό και την θερινή κατοικία του Αρμένιου βασιλιά στο Γκαρνί», έναν ελληνιστικό ναό του πρώτου αιώνα στην Αρμενία που κατασκευάστηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ο Αρμένιος Πρέσβης αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Αρμενία. «Συνεργαζόμαστε στενά, κάνοντας ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών προκλήσεων στις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις».

«Οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας και οι ιστορικά διαμορφωμένοι στενοί δεσμοί έχουν μεγάλες δυνατότητες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, προάγοντας και αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα», επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ο πυρήνας των δραστηριοτήτων του, «δεν είναι μόνο η εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μας».

Τέλος, ο κ. Μκρτσιάν μίλησε για τους δεσμούς αίματος Ελλάδος-Αρμενίας. «Οι χώρες και οι διασπορές μας, μαζί με τους Κύπριους αδελφούς μας, αλληλοϋποστηρίζονται για να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση των τραγωδιών μας», είπε αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ειλικρινή υποστήριξη του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του έθνους μας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα των οποίων ήταν ο πόλεμος του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενο από την Τουρκία και Ισλαμιστές μισθοφόρους, επιτέθηκε στο Αρτσάχ και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα από το Αζερμπαϊτζάν με μια συνεχιζόμενη κατοχή αρμενικών εδαφών στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα», τόνισε.

«Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για ασφαλή και ευημερούσα Ελλάδα και Αρμενία για χάρη των εθνών μας», κατέληξε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας.