Skip to main content

Πρέσβης ΗΠΑ στη Voria: Οι Αμερικανοί επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα

Συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία–Η μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη– Αιχμές για τους νέους επενδυτές του ΟΛΘ

Είναι ο Αμερικανός πρέσβης που έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη τις περισσότερες φορές στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Έξι επισκέψεις σε ένα χρόνο. Ακόμα κι αυτός ο αριθμός, βέβαια, μάλλον αδικεί τον ενθουσιασμό στο πρόσωπο του Τζέφρι Πάιατ όταν μιλά για τη χώρα μας και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι από τους διπλωμάτες που, όταν δεν απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο, αρκούνται σε εθιμοτυπικές, διεκπεραιωτικές συναντήσεις ή στην έγκριση των γραπτών αναφορών των υφισταμένων τους. Έχει επιλέξει την ενεργητική, επιθετική διπλωματία, πραγματοποιώντας συνεχώς ταξίδια και κάνοντας διαρκώς συναντήσεις με ουσία που στοχεύουν στην προώθηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι ήταν αυτός που πήρε χωρίς δεύτερη σκέψη την απόφαση οι ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Ενδεικτικός κι ο συμβολισμός της επιλογής του να κλείσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κύκλο των «μεγάλων δυνάμεων» που άνοιξε στη ΔΕΘ η Ρωσία το 2016 και συνέχισε η Κίνα το 2017. Last but not least, που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr, ενόψει της άφιξης του σήμερα στην πόλη για το Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ, ο κ. Πάιατ δηλώνει πολύ αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας μας, αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα και διαβεβαιώνει ότι η στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών παραμένει ισχυρή. Επιπλέον, καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, εξηγώντας γιατί η πόλη αλλά και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως ενεργειακό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

Από μία συνέντευξη με έναν πρέσβη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι διπλωματικές απαντήσεις, αλλά, όπου αυτός κρίνει, βάζει και γωνίες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν θέτει ζήτημα διαφάνειας για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα φωτογραφίζοντας χωρίς να κατονομάζει την περίπτωση του ΟΛΘ, στην οποία συμμετέχει ως γνωστόν ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Κύριε Πρέσβη, πολλοί εκτίμησαν ότι με την εκλογή Τραμπ οι ΗΠΑ θα αποστασιοποιηθούν από το ελληνικό ζήτημα, σε αντίθεση με την διακυβέρνηση Ομπάμα όπου συχνά είχαν ενεργό ρόλο. Μπορείτε να ισχυρισθείτε σήμερα ότι αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διαψευστεί;

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας πρέπει να πω ότι είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι διατηρήσαμε ισχυρούς τους δεσμούς της συνεργασίας μας καθ 'όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας μου στην Ελλάδα. Και αυτό καθρεφτίζεται αφενός στη σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου στην υποστήριξη της σχέσης αυτής τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Συντηρητικούς.

Το γεγονός ότι διατηρήσαμε δυνατή αυτή τη σχέση σε μια πολύ μεγάλη πολιτική μετάβαση από μια δημοκρατική σε μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση αποδεικνύει τα γερά θεμέλια που υπάρχουν στη συνεργασία των δύο λαών.

Οι τρεις μεγάλοι πυλώνες της συνεργασίας μας είναι η άμυνα, η ασφάλεια με την επιβολή του νόμου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το έργο που κάνουμε εναντίον τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι ένα κομμάτι αυτής της σημαντικής συνεργασίας.

Σε όλα αυτά τα επίπεδα η συνεργασία μας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και μπορώ να πω μάλιστα ότι τον τελευταία καιρό έχει εντατικοποιηθεί και είμαστε πιο ενεργοί παρά ποτέ στη βάση της Σούδας, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και της προτεραιότητας της κυβέρνησης Τραμπ για τη στρατιωτική καταστροφή του ISIS. Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του ISIS πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η βάση της Σούδας, αποτελώντας έτσι ένα πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών στο επίπεδο της διεθνούς ασφάλειας.

Αλλά και στο οικονομικό επίπεδο συνεχίσαμε να έχουμε πολύ ενεργό ρόλο. Διοργανώσαμε μια ιστορική επίσκεψη στη διάσκεψη κορυφής Select USA τον Ιούνιο, στην οποία συμμετείχαν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, αρκετές από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και βεβαίως ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημήτρου. Στόχος ήταν και παραμένει η διερεύνηση ευκαιριών για νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και η προσπάθεια να γίνει κατανοητό στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Και φυσικά υπάρχουν οι στενές σχέσεις με την ελληνική διασπορά, το έργο του ιδρύματος Fulbright που γιόρτασε 70 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά και οι Αμερικανοί τουρίστες που αυξάνονται σταθερά. Όπως μου είπε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έφθασαν το ένα εκατομμύριο και το 2018 αναμένεται να είναι ακόμα περισσότεροι.

Επιβεβαιώνετε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ;

Ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις όταν θα είναι έτοιμος. Αναμένουμε η επίσκεψη να επιβεβαιώσει την θετική πορεία των σχέσεων μας, όπως τις περιέγραψα παραπάνω. Οι προσδοκίες μου είναι πολύ υψηλές, διότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εκτίμηση που έχει η διοίκηση Τραμπ στη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τις ευκαιρίες που βλέπουμε τώρα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτή την ήδη πολύ ισχυρή και πολύ σημαντική σχέση.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι χρήσιμη σε ό,τι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά, από την άλλη, υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θέτει συνεχώς νέους όρους για νέα μέτρα που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο των αξιολογήσεων. Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για τη στάση του ΔΝΤ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση;

Καταρχάς, σε θεσμικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε πολύ χρήσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και στη συνεργασία της με την Ευρώπη. Γενικότερα, πιστεύω ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε ιστορικά σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των νομισμάτων και στην υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουμε λοιπόν τον ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συμφωνούμε επίσης με το ΔΝΤ σχετικά με τη σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη πορεία προς της Ελλάδας προς την ανάκαμψη.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόοδος. Αυτό το βλέπουμε με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, στα στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης και μία μικρή μείωση της ανεργίας. Προφανώς υπάρχει μπροστά πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των προσπαθειών για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Αλλά η Ελλάδα έχει επιτύχει μια ιστορικού μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνοντας βήματα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ θέλουν αυτή τη διαδικασία να συνεχιστεί έτσι ώστε ο ελληνικός λαός, που υπέφερε τόσο πολύ τα τελευταία οκτώ χρόνια, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με θετικές προσδοκίες το μέλλον του, κάτι που είναι προφανώς σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας.

Παρακαλώ για ένα σχόλιο σχετικά με τους νέους όρους που θέτει συνεχώς το ΔΝΤ στο τραπέζι.

Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών, της τρόικας. Το σημαντικό είναι όλες οι πλευρές και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι προτεραιότητά τους είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων.

Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αλεξανδρούπολη είπατε ότι μέχρι τη ΔΕΘ του 2018, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, θα δούμε «πολλή Αμερική». Τι να περιμένουμε, λοιπόν;

Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής. Όπως ανέφερα και στην Αλεξανδρούπολη, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν ενεργειακό κόμβο, με τον αγωγό TAP, με τον προτεινόμενο αγωγό IGB, με τον προτεινόμενο τερματικό σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτιμώ ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία για τους σταθμούς LNG στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ενεργειακή διάσταση. Υπάρχει επίσης μεγάλη περιφερειακή διάσταση όσον αφορά τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ιστορικής πύλης των Βαλκανίων. Τον ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η Θεσσαλονίκη, βοηθώντας τον προσανατολισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς – και αυτός ο ρόλος είναι διαρκής, μέχρι σήμερα. Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης μια από τις μεγάλες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ελλάδας. Βλέπουμε λοιπόν τη Βόρεια Ελλάδα ως ξεχωριστή, σημαντική περίπτωση, που αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή των ΗΠΑ. Βλέπουμε ευκαιρίες στη Β. Ελλάδα για Αμερικανούς επενδυτές, βλέπουμε την περιοχή ως το φυσικό σημείο συνάντησης με την Ελλάδα, έναν ισχυρό και σταθερό σύμμαχό μας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ζώνης του Ευρώ. Κι όλα αυτά την ώρα που χώρες Βαλκανίων εξακολουθούν να εργάζονται για να πετύχουν αυτούς τους στόχους. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω και την ιστορική και πολύ σημαντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Τουρκίας. Ειδικά για αυτά τα θέματα σχηματίζω πολύ διαφορετική εντύπωση από την κυρίαρχη όταν μιλάω με τον Δήμαρχο Μπουτάρη ή άλλους πολιτικούς και τοπικούς ηγέτες στη Θεσσαλονίκη. Έχετε μια διαφορετική προσέγγιση της σχέσης σας με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την απόφαση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είδα Τούρκους τουρίστες – πολλοί με τα γιοτ τους -στην Αλεξανδρούπολη, πάρα πολλοί Τούρκοι τουρίστες έρχονται στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο.

Πρέπει να σας πω ότι τόσο ξένοι όσο κυρίως Έλληνες αξιωματούχοι εδώ και πολλά χρόνια μιλούν για τις προοπτικές της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι τώρα απτά αποτελέσματα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας;

Μιλάμε για διαφορετικές περιπτώσεις. Στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάζεται σαφώς μια μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή στον τομέα της ενέργειας. Μία μεγάλη αμερικανική επένδυση στην περιοχή, στον τομέα του LNG όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσε κυριολεκτικά να τη μεταμορφώσει. Θα ήταν καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως σημείου σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, των παγκόσμιων αγορών, της Μαύρης Θάλασσας, ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια- αρκεί μία επίσκεψη στο υπέροχο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης για να το αντιληφθεί αυτό κανείς. Για τις αμερικανικές εταιρείες, αυτό το διαφορετικό που προσφέρει η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα, είναι μια μικρότερη και πιο διαχειρίσιμη αγορά. Προσφέρει και μία πολύ ισχυρή βάση όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, στο επίπεδο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ελπίζω λοιπόν ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη ΔΕΘ το επόμενο έτος για να αναδείξουμε στη Θεσσαλονίκη τις επιτυχημένες πτυχές της αμερικανικής οικονομίας, που είναι η κουλτούρα της καινοτομίας, η κουλτούρα της Silicon Valley. Και κάπως έτσι να αναδείξουμε και τις δυνατότητες συνεργασιών που υπάρχουν με καινοτόμες εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη; Αν ναι, σε ποιους κλάδους της οικονομίας εστιάζεται αυτό το ενδιαφέρον;

Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πολύ μεγάλη επένδυση που έκανε η Calamos Investments από το Σικάγο στην Εθνική Ασφαλιστική. Ένιωσα, επίσης, μεγάλη ικανοποίηση που στην Αλεξανδρούπολη έμεινα σε ξενοδοχείο που μόλις το καλοκαίρι μετατράπηκε σε Ramada (σσ: αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων). Ο τουρισμός είναι το μεγάλο success story της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν πολλές αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα και που θα ήθελαν να κάνουν ακόμη περισσότερα εδώ, αξιοποιώντας την ακμάζουσα τουριστική οικονομία της χώρα σας. Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας που ανέφερα ήδη. Υπάρχει ήδη μία αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου (σσ: η Cheniere), η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasification Unit) της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, η General Electric προχώρησε στη δημιουργία μιας αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αιολικών έργων στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι η ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της επενδυτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω ότι ένα από τα πράγματα που άλλαξε, ακόμα και στον τελευταία χρόνο, είναι ότι πλέον έρχονται αμερικανικές εταιρείες σε μένα, στην Πρεσβεία στην Αθήνα, και ζητούν λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Φαίνονται έτοιμες να κοιτάξουν επενδυτικά την Ελλάδα με τρόπο που δεν το έκαναν πριν από μερικά χρόνια, όταν οι άνθρωποι ανησυχούσαν για τους ελέγχους κεφαλαίου, για τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης, για τον κίνδυνο μιας εξωτερικής κρίσης πληρωμών που θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομική αποσταθεροποίηση. Οι εταιρείες επιστρέφουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εταιρειών, και μέρος της δουλειάς μου είναι να τους βοηθήσω να το κάνουν με τον πλέον ενημερωμένο τρόπο.

Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, υπάρχουν σημαντικές επιχειρήσεις, κυρίως στη βιομηχανία, που παρουσιάζουν αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, της αγροδιατροφής γενικότερα.

Ένα κομμάτι της επιτυχίας των εξαγωγών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και ειδικά από επιχειρήσεις που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι στα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και ποτών θα γράψουν ένα νέο success story στις διεθνείς αγορές αλλά και στην αμερικανική αγορά, εξάγοντας αυτά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα. Υπάρχει και η περίπτωση του εστιατορίου ERGON Delicatessen, ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θέλει να ανοίξει κατάστημα ,και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, αλλά το κλειδί στην ιστορία είναι οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μεγάλης κλίμακας που υπάρχουν στην αγορά των ΗΠΑ. Επειδή η αγορά μας είναι τόσο μεγάλη, οι νεοσύστατες εταιρείες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να προχωρήσουν από μικρές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε πολύ μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες. Εμείς ως πρεσβεία των ΗΠΑ θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τέτοιες σοβαρές προσπάθειες.

Εδώ και μερικά χρόνια οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στη ΔΕΘ. Τι διαφορετικό περιμένετε να δείτε στη διοργάνωση του 2018 για να επανέλθουν μόνιμα οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης;

Οι ΗΠΑ είχαν ιστορικά πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΘ, ο οποίος πράγματι έχει μειωθεί τα χρόνια. Ωστόσο, το 2018 θα επιστρέψουμε με θεαματικό τρόπο, θα δείτε την καλύτερη αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία. Είμαι βέβαιος ότι οι εταιρείες μας θα καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την αξιοποίηση της πλατφόρμας της ΔΕΘ ως μίας καλής ευκαιρίας για να προβάλλουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα αγαθών που προσφέρουν. Είμαι πολύ περήφανος για το ότι πρόκειται να είμαστε η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ του 2018, τονίζοντας έτσι τη διαρκή δέσμευση των ΗΠΑ για οικονομική και εμπορική συνεργασία με τη Βόρεια Ελλάδα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας;

Είναι φυσικό η Ελλάδα να έχει μια οικονομική, πολιτική, πολιτισμική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διαφάνεια. Ανησυχούμε όταν εταιρείες που προέρχονται από τη Ρωσία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τη διάρθρωση της διοίκησής τους, ως προς το από πού προέρχονται τα χρήματα. Το αντίθετο, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν επενδύουν ή κάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για 100% αξιόπιστες επιχειρήσεις όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους, την εταιρική διακυβέρνηση και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιούν. Που συμμορφώνονται με την αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς και κατά της δωροδοκίας. Προφανώς μιλάμε για τον γενικό κανόνα, πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας. Εξετάστε τη συμφωνία Fraport. Όλοι καταλαβαίνουν ποια είναι ο Fraport, ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος, ποια είναι η σχέση μεταξύ του κ. Κοπελούζου και της Fraport, ποιο είναι το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ποιες θα είναι οι επενδύσεις τους. Από την άλλη, έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Η Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει ότι αποτελεί πόλο ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, χωρίς μάλιστα να έχει αποτελέσει μέχρι τώρα στόχο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Μήπως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να αξιοποιήσουν αυτό το δεδομένο ώστε να βρεθεί μία δίκαια και με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια λύση για ανοιχτά θέματα, όπως είναι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της πολιτικής μας έναντι της Ελλάδας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε αμοιβαίο συμφέρον η Ελλάδα να παίξει αυτόν τον σταθεροποιητικό ρόλο για τον οποίο μιλήσατε, τόσο έναντι των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε σχέση με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη Βόρεια Αφρική. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας. Οι αρμόδιες αρχές και στις δύο πρωτεύουσες συζητούν μεταξύ τους και είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε αυτό να συμβαίνει. Με ικανοποιούν και οι πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού κ. Κοτζιά επί του θέματος. Επιστρέφοντας στο κεντρικό σημείο της ερώτησής σας, επαναλαμβάνω ότι αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη θα της δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του ρόλου της, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους γείτονές σας στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα, προς την ένταξη στην ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ, εάν βέβαια το επιλέξουν. Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας περνούν από τη δύσκολη διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής μετάβασης στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν οι πόρτες της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να επιτύχουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστούν επιτυχημένα μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας. Και σε αυτή την προσπάθεια η Θεσσαλονίκη έχει να διαδραματίσει επιτελικό ρόλο.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσω κ. Πρέσβη ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι η στάση των ΗΠΑ είναι έμμεσα υπέρ της Τουρκίας ή υπέρ των Σκοπίων στα όποια ζητήματα των διμερών σχέσεων. Ίσως η πολύ ενεργητική παρουσία σας είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει αυτή η εντύπωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρ της Ευρώπης. Είμαστε υπέρ της δημοκρατίας. Είμαστε υπέρ της περιφερειακής ευημερίας. Και βλέπουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα ως ευκαιρία εμβάθυνσης της συνεργασίας της με τους γείτονές της για να προωθήσουμε καλύτερα όλους αυτούς τους στόχους.

Παραμένει ισχυρή η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, παρά τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο πρόεδρος Τραμπ; Πώς κρίνετε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά και τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;

Θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως τον βασικό πυλώνα στη σχέση που έχουμε με την Ευρώπη για την άμυνα και την ασφάλεια της περιοχής. Είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία για την ασφάλειαςστην ιστορία. Η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα και στο NRDC, το κέντρο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στρατηγική συμμαχία μας με την Ελλάδα γενικά αλλά και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Καταλήγοντας, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το Thessaloniki Summit όπου αύριο θα είστε ομιλητής;

Θα είναι πραγματικά χρήσιμο να έχουμε στη Θεσσαλονίκη μια ευρεία στρατηγική συζήτηση που εξετάζει το μέλλον της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας και των γειτονικών σχέσεων της Ελλάδας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Όπως σας είπα και προηγουμένως, έχω εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι μιλώντας με ανθρώπους της Θεσσαλονίκης τα θέματα μοιάζουν πολύ διαφορετικά από το πώς φαίνονται μερικές φορές εδώ στην Αθήνα. Και όταν βρίσκεται κανείς στη Θεσσαλονίκη τότε μόνο μπορεί να κατανοήσει τις ισχυρές ιστορικές συνδέσεις της πόλης τόσο με τα Βαλκάνια όσο και με τον μεγάλο γείτονά σας προς την ανατολή.