Skip to main content

Πρέσβης ΗΠΑ: Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ και την πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη είχαν ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt και τη Γενική Πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη Rebecca A. Fong είχαν σήμερα ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο δημαρχείο και την Περιφέρεια αντίστοιχα.

Στη συνάντηση που είχε ο πρέσβης με τον Περιφερειάρχη συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ από την πλευρά των Αμερικανών διπλωματών παρουσιάστηκαν στον κ. Τζιτζικώστα τα προγράμματα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Pyatt - Τζιτζικώστα

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, έρευνας, νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Πρέσβη και την Πρόξενο για το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που είναι πρώτο σε δείκτες υλοποίησης πανελλαδικά, ενώ είναι και ένα από τα πρώτα πέντε προγράμματα στην Ευρώπη, στα οποία απορροφήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, εξήγησε στον Πρέσβη τη σημασία της υψηλής απορροφητικότητας που πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 (πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά) μέσω του οποίου υλοποιήθηκαν περισσότερα από 520 έργα και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της και τις επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά σε έργα υποδομής, αστικής ανάπτυξης, τουρισμού και πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι η Κεντρική Μακεδονία μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς όπου οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον και πρωτοπόρες επιχειρήσεις, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου η περιοχή να είναι η πρώτη που θα βγει από την κρίση.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους κ.κ. Pyatt και Fong για την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ζήτημα που είχε απασχολήσει και την πρώτη συνάντησή τους τον προηγούμενο Οκτώβριο, σημειώνοντας την ταυτόχρονη έναρξη της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, που αποτελεί κεντρική δέσμευση της διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία πλέον γίνεται πράξη.

Συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη

Στην αντίστοιχη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τους διπλωμάτες, ο πρώτος εξέφρασε την επιθυμία του για επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι, στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης αλλά και η διάχυση του μηνύματος «ποτέ ξανά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί γεγονός εξαιρετικής βαρύτητας για τη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας του αφανίστηκε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της.

Όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Pyatt γύρω από το πρόγραμμα REACT που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι πάγια θέση του ιδίου και της Διοίκησης, είναι ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, όλοι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη στήριξης.

Από την πλευρά του, ο Goeffrey Pyatt, επαίνεσε τον Γιάννη Μπουτάρη για την ουσιαστική συμβολή του στη θετική εικόνα της πόλης και την εξωστρέφεια που της έχει προσδώσει. Ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί να κάνει γνωστή τη Θεσσαλονίκη ως πύλη εισόδου της Βαλκανικής, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συνεισφέρουν οι ΗΠΑ με τεχνογνωσία στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.