Skip to main content

Πρεβελάκης: Η Ευρώπη έχει μέλλον ως αρχιπέλαγος, όχι ως ήπειρος

Ο καθηγητής της Σορβόννης έκανε λόγο για ανάγκη ανανέωσης της σχέσης της ΕΕ με τη θάλασσα, προτείνοντας τη δημιουργία περιφερειακών ενώσεων.

Την ανησυχία του για το μέλλον και τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η Ευρώπη, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις νέες κατευθύνσεις που κατά τη γνώμη του θα όφειλε η ίδια να ακολουθήσει παρέθεσε σε ομιλία του σήμερα το απόγευμα στο Ολύμπιον ο καθηγητής της Σορβόννης Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης.

Σε εκδήλωση με θέμα «Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης: Ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Αμερική» που διοργάνωσε η Πολιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Πρεβελάκης αναφέρθηκε στα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ - όπως, μεταξύ άλλων, το Brexit, το δημογραφικό, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι τριβές με τη Ρωσία - επισημαίνοντας πως όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στο συμπέρασμα πως «είμαστε σε φάση αλλαγής, μπαίνουμε σε καινούργια εποχή».

«Έχουμε ένα καινούργιο στοιχείο, ότι η Αμερική που στήριζε μέχρι σήμερα την Ευρώπη, τώρα τείνει να αποσυρθεί και είναι συχνά εχθρική προς αυτήν. Απέναντι σε αυτή τη συσσώρευση των προβλημάτων οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται αν τελικά η Ένωση οδεύει προς αποσύνθεση, προς διάλυση» εξήγησε ο καθηγητής και επεσήμανε πως υπάρχουν δύο προοπτικές για το μέλλον. Η πρώτη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μία αδύναμη Ευρώπη «που θα τρώει χαστούκια από τους δυνατούς» και η δεύτερη είναι η ΕΕ να ακολουθήσει μία πορεία «που αν επιτευχθεί, θα μπούμε σε ένα σύστημα που δεν θα μας αρέσει καθόλου» και η οποία καθορίζεται από τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Κατά τον κ. Πρεβελάκη, ο τρόπος για να βγει η ΕΕ από το αδιέξοδο είναι να σκεφτεί βαθύτερα και καλύτερα τη φύση της, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν είναι ήπειρος, αλλά αρχιπέλαγος. Συνέδεσε την εκτίμησή του φέρνοντας ως παράδειγμα την Αρχαία Ελλάδα, η οποία «δεν είχε πολιτική ενότητα αλλά συνολική πολιτισμική ενότητα». «Οφείλουμε να βγούμε από το συγκεντρωτικό, ηπειρωτικό μοντέλο και να ανανεώσουμε τη σχέση και την παράδοσή μας με τη θάλασσα και τη Μεσόγειο» σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε πως στην οργανωτική και διοικητική δομή της «καινούργιας Ευρώπης» θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το μοντέλο της Ορθοδοξίας και ο τρόπος που αυτή οργανώνεται σε σχέση με τον καθολικισμό και τον προτεσταντισμό. «Η Ευρώπη οφείλει να βασίζεται σε αυτό το πρότυπο και να είναι θεμελιωμένη πάνω στη συνθετότητα και την ελληνική παράδοση» ανέφερε.



Έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, με στροφή στην πνευματική παράδοση και τα άυλα στοιχεία, ενώ για την αντιμετώπιση των φυγόκεντρων τάσεων που επικρατούν στην Ευρώπη έφερε ως παράδειγμα το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, τους πέντε κύκλους, που είναι αυτόνομοι αλλά συνδέονται μεταξύ τους. Πρότεινε την ανάδειξη περιφερειακών ενώσεων, όπως μία βαλκανική ένωση, που θα είναι ταυτόχρονα και μέλος μίας μεσογειακής ένωσης. «Χρειάζεται η ελαστικότητα ενός πολυκεντρικού σχήματος και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός ιστού που θα τον κρατάει ενωμένο» είπε ο κ. Πρεβελάκης.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο καθηγητής τόνισε πως «οι ευρωεκλογές αποτελούν μία ευκαιρία να σκεφτούμε πού πηγαίνει η Ευρώπη, μία Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και που καλείται να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα». «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν αλλάξει και δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα» συμπλήρωσε και επεσήμανε: «Για μένα η αλλαγή της Ευρώπης βρίσκεται στα μυαλά των ανθρώπων. Πρέπει να βγούμε από τις βεβαιότητές μας και να αρχίσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι, και εμείς οι Νότιοι και της ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης, να αναθεωρούμε ορισμένες πεποιθήσεις μας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο και να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο διαφορετικό κόσμο έχουμε μπει».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθηναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τονίζοντας την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον καθηγητή Πάνο Τζώνο και τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.



Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος και πλήθος ακαδημαϊκών.