Skip to main content

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η σχέση με την Ελλάδα

Δύο μήνες και μια μέρα ακριβώς πριν κλείσει τον έναν αιώνα ζωής ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, απεβίωσε σήμερα στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Με ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ μετέφεραν τη «μεγάλη λύπη της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας να ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, Δούκα του Εδιμβούργου, Φιλίππου».

Λίγη ώρα μετά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με δήλωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στρίτ στη χαρακτηριστική πόρτα του Number 10, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος «διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αναρίθμητων νέων ανθρώπων».

Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας της είδησης για το Ηνωμένο Βασίλειο ότι στις 12 και 5 ακριβώς το BBC ανακοίνωσε την είδηση και σταμάτησε την κανονική ροή του προγράμματός του, κάτι που θα συνεχιστεί για όλη την ημέρα σε ένα ειδικό πρόγραμμα προς τιμήν του, σχολιάζοντας και παρουσιάζοντας βίντεο σχετικά με το προφίλ του, ενώ παρουσιαστές και δημοσιογράφοι του καναλιού είναι ντυμένοι στα μαύρα.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με λοίμωξη στις 16 Φεβρουαρίου 2021 και πήρε εξιτήριο ένα μήνα μετά (16 Μαρτίου), ενώ είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά στις 4 Μαρτίου.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 και στα 73 χρόνια γάμου τους είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, οχτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Στη γεμάτη αυτή ζωή, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και Ειρηνικού, ενώ είχε και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Η βεβαρημένη σχέση με την Ελλάδα

Πώς όμως ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν και πρίγκιπας της Ελλάδας χωρίς να έχει καθόλου ελληνικό αίμα; Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, απόγονος του οίκου Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και ήταν παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Και παρόλο που ο πατέρας του γεννήθηκε επίσης στην Ελλάδα και μιλούσε μόνο ελληνικά, ο ίδιος έζησε ελάχιστα στη χώρα αφού το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εξαναγκάστηκε σε εξορία εξ αιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία παρά τις διαταγές που είχε ο πρίγκιπας Ανδρέας για επίθεση οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο, μια απόφαση που δεν εκτελέσθηκε χάρη στη μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. Η οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου φυγαδεύτηκε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» και μάλιστα με τον ίδιο κρυμμένο μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Όπως μάλιστα έχει εξηγήσει ο ιστορικός και βασιλικός βιογράφος Ούγκο Βίκερς «ο Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα καθώς πέρασε τον πατέρα του από στρατοδικείο και παραλίγο να τον εκτελέσει».

Η πικρία του Φίλιππου για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον πατέρα του εξηγεί την ευκολία με την οποία παραιτήθηκε των ελληνικών και δανικών βασιλικών του αξιώσεων και απαρνήθηκε το ελληνορθόδοξο θρήσκευμα για να ασπαστεί τελικά το αγγλικανικό δόγμα, προκειμένου να παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Αν κρίνουμε πάντως από την πρόσφατη στάση και επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φαίνεται πως η βασιλική οικογένεια σέβεται τον τόπο γέννησης του εκλιπόντος πια πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle