Skip to main content

Primula: Τεχνογνωσία στο σιδέρωμα από τη Λητή Θεσσαλονίκης σε 33 χώρες

Η οικογένεια Αραμπατζίδη έχει κερδίσει με την εταιρεία Primula που εδρεύει στη Λητή Θεσσαλονίκης την εμπιστοσύνη της διεθνούς βιομηχανίας ένδυσης.

Από τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Μαρόκο και από τη Γερμανία και την Ελβετία μέχρι τη Ρωσία, τη Σουηδία και τον Καναδά, «πουλά» με τα «made in Greece» επαγγελματικά σιδερωτικά της μηχανήματα υψηλή τεχνογνωσία. Η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία Primula ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται 51 χρόνια στον κλάδο του σιδερώματος, φινιρίσματος και πρεσών, έχει καταφέρει από τη Λητή, όπου είναι η παραγωγική της μονάδα, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή βιομηχανία ένδυσης. Τραπέζια σιδερώματος, πρέσες, ατμοσίδερα βιομηχανικού τύπου και ατμολέβητες αποτελούν την αιχμή της παραγωγής της και γίνονται πολύτιμα εργαλεία για επώνυμες επιχειρήσεις ένδυσης του εξωτερικού.

Δημιούργημα του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που ξεκίνησε με ένα μικρό εργαστήρι, η Primula, έχοντας σήμερα στο «τιμόνι» της τον γιο, Γιώργο Αραμπατζίδη, βάζει την υπογραφή της σε 33 χώρες, με τις εξαγωγές της να αποτελούν τα τελευταία χρόνια το 90% του τζίρου της. Το γεγονός δε πως διαθέτει τα μηχανήματά της σε αγορές υψηλών απαιτήσεων και τεχνολογικού υπόβαθρου κάνει τη διεθνή της παρουσία ακόμα πιο σημαντική. Τελευταία μάλιστα έχει στρέψει το βλέμμα της και στην Ασία, αναζητώντας συνεργασίες.

Από αριστερά: Αναστάσιος και Γιώργος Αραμπατζίδης

Αν και κατεξοχήν εξαγωγική, η Primula τα τελευταία χρόνια διευρύνει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, αναπτύσσοντας δραστηριότητες στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων-σιδερωτηρίων, αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο με την προμήθεια δικών της μηχανημάτων όσο και με το εμπόριο αναλώσιμων, από απορρυπαντικά μέχρι υγρά προεργασίας και ξελεκιαστικά στεγνού καθαρισμού.

«Το ότι καταφέραμε να αντέξουμε την τελευταία δεκαετία και να παραμείνουμε κερδοφόροι ήταν ένας πραγματικός άθλος. Άλλωστε, πουλάμε μηχανήματα και ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι τεράστιος. Έχουμε όμως τεχνογνωσία μισού αιώνα στο αντικείμενο, ενώ η σχέση τιμής και ποιότητας των μηχανημάτων της Primula μάς κάνει ανταγωνιστικούς» λέει ο Γιώργος Αραμπατζίδης στη Voria.gr, σημειώνοντας πως η εταιρεία, η οποία απασχολεί 28 άτομα, είναι μοναδική στην κατηγορία της ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 

Η πρώτη πρέσα και το όνειρο του εξωτερικού

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης σπούδασε ηλεκτρολόγος και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε θέατρα, μεταξύ των οποίων και το ΚΘΒΕ. Κάποια στιγμή του ζητήθηκε να φτιάξει μια πρέσα για τις ανάγκες των ενδυμάτων των παραστάσεων κι εκείνος δημιούργησε το πρώτο του μηχάνημα. Η αφορμή αυτή τον έκανε να προχωρήσει σε μια μικρή έρευνα και να διαπιστώσει πως υπήρχε κενό στη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, το 1969 άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι στην περιοχή της Ολύμπου, όπου έφτιαχνε τραπέζια σιδερώματος και ατμοσίδερα.

Το όνομα της Primula έχει τη δική του ιστορία. Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης ήθελε αρχικά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία και για να μάθει να συνεννοείται είχε προμηθευτεί ένα βραζιλιάνικο λεξικό. Εκεί βρήκε τη λέξη Primula, η οποία παραπέμπει σε ένα αρωματικό φυτό, και του άρεσε. Όταν τελικά αποφάσισε να μείνει στον τόπο του, επειδή αγάπησε, και να δημιουργήσει την εταιρεία του, το όνομα υπήρχε ήδη στο μυαλό του. 

Οι δουλειές στο μικρό εργαστήρι άρχισαν σταδιακά να μεγαλώνουν και το 1974 η εταιρεία μεταφέρθηκε στην Ευκαρπία, ενώ το 1978 δημιούργησε και τη σημερινή έδρα της στη Λητή, μια μονάδα 3.000 τ.μ. σε επιφάνεια 10 στρεμμάτων. Οι πρέσες, τα ατμοσίδερα, τα τραπέζια σιδερώματος και οι ατμολέβητες ήταν το βασικό αντικείμενο της εταιρείας, που απευθυνόταν αρχικά σε ελληνικές βιοτεχνίες ενδυμάτων, ενώ στη δεκαετία του ’80 έκανε και εμπόριο ραπτομηχανών και γενικότερα εξοπλισμού βιοτεχνιών. Το όνειρο όμως του εξωτερικού υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που πήγαινε σε εκθέσεις και αναζητούσε τρόπους για να κάνει τη διεθνή του εξόρμηση. Έτσι οι πρώτες εξαγωγές ξεκίνησαν το 1990 από την Κύπρο και τη Γερμανία.

Η εξωστρέφεια και τα στεγνοκαθαριστήρια

Το 1988 στην εταιρεία μπήκε ο γιος του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, Γιώργος. Με σπουδές οικονομικών και μεγάλη αγάπη για το εμπόριο –άλλωστε από την ηλικία των 10 ετών ζούσε έντονα την εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης- ανέλαβε το κομμάτι της εσωτερικής αγοράς, ενώ τρία χρόνια μετά την άφιξή του η εταιρεία δημιούργησε υποκατάστημα στην Αθήνα. Με τον καιρό όμως ο Γιώργος Αραμπατζίδης άρχισε να διαβλέπει πως η βιοτεχνία ένδυσης όδευε προς το τέλος της και πως τα ρούχα έμοιαζαν με… αποδημητικά πουλιά και σύντομα θα αναζητούσαν περιοχές με χαμηλό παραγωγικό κόστος. Έτσι, η Primula επικεντρώθηκε στις αγορές του εξωτερικού και στον εκεί κλάδο ένδυσης, καταφέρνοντας να αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Αραμπατζίδης έβαλε  στην εταιρεία την δική του πινελιά τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στην προβολή στο εξωτερικό, αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας. Οι συμμετοχές σε εκθέσεις αυξήθηκαν, δημιουργήθηκαν καινούρια προϊόντα και αναβαθμίσθηκαν τα υφιστάμενα μηχανήματα, ενώ παράλληλα κλείστηκε μια μεγάλη συμφωνία με γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει πρέσες για ενδύματα, για την οποία η Primula παράγει μικρά σιδερωτήρια, ενώ συμβάλλει κατασκευαστικά σε μεγάλο βαθμό και στις πρέσες της.

Το 2004 ο Γιώργος Αραμπατζίδης ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.  Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια στράφηκε και στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων στην ελληνική αγορά, προσαρμόζοντας μηχανήματα της Primula για τις ανάγκες του, ενώ από το 2008 ξεκίνησε και την εμπορία επαγγελματικών απορρυπαντικών και γενικότερα αναλώσιμων για τα καθαριστήρια, δραστηριότητα στην οποία είδε μεγάλη προοπτική.  

Η τρίτη γενιά της Primula βρίσκεται ήδη στο δρόμο. Οι δύο γιοι του Γιώργου Αραμπατζίδη, Αναστάσιος και Μανόλης, και η κόρη του, Μαρία, προετοιμάζονται ώστε να αφήσουν και αυτοί το αποτύπωμά τους στην οικογενειακή επιχείρηση, μέσα στην οποία μεγάλωσαν και βλέπουν ως σπίτι τους, εισφέροντας και τη δική τους δημιουργική ματιά στην μισού αιώνα Primula. 

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης δοκιμάζοντας σε διεθνή διαγωνισμό τα προϊόντα της Primula