Skip to main content

Πρύτανης ΑΠΘ: Απόφαση της Θεολογικής η επιτιμοποίηση του Άνθιμου

Ο Περικλής Μήτκας διευκρινίζει πως το 2017 η Σύγκλητος δεν είχε αρμοδιότητα έγκρισης των αποφάσεων και πως ο κανονισμός άλλαξε το 2018.

Επίσημη ανακοίνωση μετά τo κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε με την αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ εξέδωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Μήτκας επισημαίνει πως η απόφαση της επιτιμοποίησης του Μητροπολίτη ελήφθη από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής το 2017 και πως αυτή ανακοινώθηκε στη Σύγκλητο, η οποία με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν είχε αρμοδιότητα να την εγκρίνει.

«Για την αποσαφήνιση της διαδικασίας και τον προσδιορισμό των απαραίτητων κριτηρίων για την απονομή του εν λόγω τίτλου, και μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού, ελήφθη με μέριμνα και πρωτοβουλία της παρούσας Πρυτανείας σχετική απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2018» τονίζει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως πλέον απαιτείται η έγκριση των 2/3 του συνόλου των μελών της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Περικλή Μήτκα:

Αγαπητά μέλη του ΑΠΘ,

Μια από τις πρώτες υποθέσεις που έπρεπε να χειριστώ στην αρχή της θητείας μου, το φθινόπωρο του 2014, ήταν η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή, υπόθεση που είχε ξεκινήσει επί της θητείας των προκατόχων μου. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες από μεγάλες ομάδες πληθυσμού, κυρίως εξωπανεπιστημιακές, αλλά και από πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατηγορίες και απειλές κάθε είδους έφταναν στο γραφείο μου. Επρόκειτο όμως για πρόταση και απόφαση της Σχολής, δηλαδή συλλογικού οργάνου, που το Ίδρυμα και ο Πρύτανης όφειλαν να σεβαστούν και να διεκπεραιώσουν. Ας σημειωθεί ότι με την απόφαση εκείνη δυσαρεστήθηκαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι υποστηρικτές εκείνης της διαδικασίας, του σεβασμού δηλαδή της αυτοτέλειας ενός Τμήματος και μιας Σχολής και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, έγιναν σήμερα κατήγοροι και ζητούν την κατάλυσή της.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2017, η απόφαση της Κοσμητείας για απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στον Μητροπολίτη ανακοινώθηκε απλά στη Σύγκλητο, δεν υπήρχε υποχρέωση έγκρισής της.

Για την αποσαφήνιση της διαδικασίας και τον προσδιορισμό των απαραίτητων κριτηρίων για την απονομή του εν λόγω τίτλου, και μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού, ελήφθη με μέριμνα και πρωτοβουλία της παρούσας Πρυτανείας σχετική απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2018. Σημειώνεται ότι πλέον απαιτείται η έγκριση των 2/3 του συνόλου των μελών της.

Τα διαδικαστικά (όπως ο χώρος διεξαγωγής, λόγω βεβαρημένης υγείας του τιμωμένου) όλων των τελετών αναγόρευσης είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Τμημάτων, με την υποχρέωση παρουσίας του Πρύτανη.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί δύο βασικές αρχές: το αυτοδιοίκητο, μέσα από τον σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την ελεύθερη έκφραση, σεβόμενοι κάθε άποψη.

Ο Πρύτανης δεν διοικεί με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων, πέραν των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη. Και αυτό έπραξα ως Πρύτανης και στις δύο περιπτώσεις.

Περικλής Α. Μήτκας

Πρύτανης