Skip to main content

Προϋπολογισμό τριετίας εισηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας

Σε 11 βασικούς άξονες σχηματοποιούνται οι προτάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατά τους Θεσσαλού
Σε 11 βασικούς άξονες σχηματοποιούνται οι προτάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατά τους Θεσσαλούς οικονομολόγους θα πρέπει να είναι τριετούς διάρκειας.

Ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Γελαλής, σημειώνει ότι το στοιχείο που κυριαρχεί στον απολογισμό του 2009 είναι οι πρωτόγνωρες αποκλίσεις, αλλά κυρίως το έλλειμμα του προϋπολογισμού που από το 2% του ΑΕΠ εκτινάσσεται στο 12,7%. Κατά τους οικονομολόγους της Θεσσαλίας, δημιουργείται μέγα θέμα αξιοπιστίας της χώρας μας με συνακόλουθο την επιτήρησή της από την Ε.Ε. Η πρόταση του Ο.Ε.Ε. είναι ανεξαρτητοποίηση των σχετικών στατιστικών υπηρεσιών, έλεγχος της πορείας του προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συμβολή του Ο.Ε.Ε. στην όλη διαδικασία κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού. Στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης για να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις η πρόταση του Ο.Ε.Ε. είναι αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων καθώς και αύξηση των κοινωνικών δαπανών υγείας, παιδείας κ.λ.π με παράλληλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του προϋπολογισμού. Επίσης,υπογραμμίζεται ότι απαραίτητο στοιχείο είναι η εκπόνηση και παρακολούθηση του προϋπολογισμού όχι μόνο του επόμενου έτους αλλά μακροπρόθεσμα(τριετίας).

Κατά το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας Ο.Ε.Ε. ο προϋπολογισμός για να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός πρέπει να στηρίζεται στους εξής άξονες:
1.Έγκαιρη διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
2.Έκφραση γνώμης για διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην κατάρτιση όσο και στην υλοποίηση .
3.Προυπολογισμός τριετίας με παρακολούθηση της υλοποίησης στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων .
4.Να σταματήσει να είναι προσθετικός ο προϋπολογισμός αλλά να είναι δυναμικός και επίκαιρος με συνεχή αξιολόγηση των δαπανών και της αποτελεσματικότητας.
5.Σύνδεση του προϋπολογισμού με αναπτυξιακούς στόχους.
6.Διάκριση τρεχουσών και επενδυτικών δαπανών με αξιολόγηση της απόδοσης των δαπανών και εσωτερικών ελέγχων.
Ακόμα ο προϋπολογισμός θα πρέπει να στοχεύει:
1.Στη μείωση των ελλειμμάτων και στη δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων.
2.Στην εξυγίανση του Δημοσίου(επιχειρήσεις του δημοσίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία).
3.Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής , με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
4.Μείωση της ανεργίας(δεν υπάρχει ανάπτυξη με 10% ανεργία), διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης.
5.Αντιμετώπιση της φτώχειας και ενεργοποίηση της κοινωνικής συνοχής.