Skip to main content

Υπό την απειλή lockdown τα Ιωάννινα - 254 κρούσματα σε δύο εβδομάδες

Σε κρίσιμη υγειονομική κατάσταση τα Ιωάννινα - Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει διψήφιος τις τελευταίες δέκα ημέρες - Στην περιοχή αύριο ο Χαρδαλιάς

Συναγερμός έχει σημάνει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Όπως όλα δείχνουν, ο νομός βρίσκεται υπό την απειλή να βρεθεί στο επίπεδο 4 του χάρτη ασφαλείας για τον κορωνοϊό και να τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown.

Σύμφωνα με τους χάρτες γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ από την 1η έως και τη 16η Οκτωβρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί συνολικά 254 κρούσματα, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός παραμένει διψήφιος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αύριο μεταβαίνει στα Ιωάννινα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ μάλιστα βρέθηκαν για τρεις ημέρες στην πόλη διενεργώντας rapid test στους κατοίκους. Μόλις εχθές, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, σε σύνολο 753 ελέγχων, ανευρέθησαν έντεκα θετικά δείγματα, τα οποία αφορούσαν σε Έλληνες - 7 άνδρες και 4 γυναίκες -, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πέραν του γηροκομείου Ζωσιμάδων της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, που αποτέλεσε εστία μετάδοσης του ιού με επτά κρούσματα σε ηλικιωμένους, θέτοντας έτσι τη μονάδα σε καθεστώς καραντίνας για δέκα ημέρες (μέχρι τις 24 Οκτωβρίου), τα cluster φαίνεται πως είναι κυρίως ενδοοικογενειακά, με τη μεταδοτικότητα του ιού να εντοπίζεται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση, εκτιμώντας παράλληλα πως τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες «δεν φαίνεται να απέδωσαν».

«Τα Γιάννενα βρίσκονται σχεδόν στο κόκκινο, έχουμε ευρεία διασπορά και κρούσματα σε καθημερινή βάση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή έκρουσε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση και ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέφερε πως τα Ιωάννινα απέχουν από τον αριθμό 150 αλλά όχι σημαντικά. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου και αποτελεί όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρακτικά αποτελεί την αναλογία των 150 κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

«Στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και γι΄ αυτό και απευθύνω έκκληση και στους κατοίκους της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως και τις 16 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:

Πέμπτη 1/10: 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Παρασκευή 2/10: 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Σάββατο 3/10: 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Κυριακή 4/10: 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Δευτέρα 5/10: 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Τρίτη: 6/10: 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

Τετάρτη 7/10: 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

Πέμπτη 8/10: 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

Παρασκευή 9/10: 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

Σάββατο 10/10: 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

Κυριακή 11/10: 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Δευτέρα 12/10: 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

Τρίτη 13/10: 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

Τετάρτη 14/10: 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Πέμπτη 15/10: 18 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

Παρασκευή 16/10: 31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων