Skip to main content

Πρόβα τζενεράλε για το νέο Νοσοκομείο Καβάλας

Η υποχώρηση της ιταλικής κατασκευαστικής εταιρίας INSO, ως προς τις οικονομικές διεκδικήσεις της έναντι του υπουργείου Υγείας, ανοίγει επιτέλους το δρόμο για τη λειτουργία του ετοιμοπαράδοτου νέου Γεν
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, στην περιοχή του Αγίου Σίλα, ύστερα από αναμονή μηνών λόγω των οικονομικών διεκδικήσεων που είχε προβάλει η ιταλική κατασκευαστική εταιρία INSO έναντι του υπουργείου Υγείας.

Από χθες τα νέα που έφθασαν στην Καβάλα, από το υπουργείο και την INSO, σηματοδότησαν την αρχή ενός αγώνα ταχύτητας για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση του υφισταμένου Νοσοκομείου (που φιλοξενείται εδώ και δεκαετίες σε δύο ξεχωριστά κτίρια, σε διαφορετικές περιοχές της πόλης) στις νέες εγκαταστάσεις.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, υπό τον πρόεδρό του Αιμίλιο Αθανασίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων, συναφών, φορέων, κι αποφασίσθηκε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία 4-5 τμημάτων (ακτινολογικό, μικροβιολογικό, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κ.α.) από την ερχόμενη εβδομάδα και για περίοδο 20-30 ημερών, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίες στις νέες εγκαταστάσεις, προτού αρχίσει η μεταφορά ασθενών στο νέο σύγχρονο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τις επόμενες εβδομάδες το ιατρικό και τεχνικό προσωπικό του Νοσοκομείο θα προβεί στις απαραίτητες δοκιμές των λειτουργιών, ενώ έως τις αρχές Μαρτίου –εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- θα επιχειρηθεί η μεταφορά των κλινικών πρώτα του παραθαλάσσιου (γνωστού ως «Κάτω Νοσοκομείο») συγκροτήματος κι ακολούθως του δευτέρου κτιρίου (πρώην «Σανατόριο»).

Σήμερα υπήρξε επικοινωνία του κ. Αιμ. Αθανασίου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, που πιθανώς θα αφιχθεί στην Καβάλα την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι το οικονομικής φύσης πρόβλημα με την κατασκευάστρια εταιρία ξεπεράστηκε και δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου.

Η χρήση του παλιού
Εντωμεταξύ, ενόψει της μετεγκατάστασης του υφιστάμενου Νοσοκομείου στο νέο κτίριο, τον δήμο Καβάλας απασχολεί έντονα η μελλοντική χρήση του παραθαλάσσιου πολυώροφου κτιρίου που θα μείνει κενό.

Με δεδομένο ότι το κτίριο του πρώην «Σανατορίου» (στις παρυφές της Καβάλας) ανήκει στην Ιατρική Εταιρία Καβάλας –που θα έχει και την ευθύνη για την περαιτέρω χρήση του- ο δήμος Καβάλας επικεντρώνεται στις προοπτικές του νοσοκομειακού κτιρίου στη θέση «Καρνάγιο», που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα αξιοποίησης. Χθες παρουσιάστηκε δημόσια σχετική μελέτη από τη Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας (ΔΑΝΕΚ), με πέντε διαφορετικά σενάρια αξιοποίησης του κτιρίου, εκ των οποίων επικρατέστερο είναι εκείνο που προορίζει το κτίριο για σκοπούς Υγείας και Πρόνοιας.

 Συγκεκριμένα, προτείνεται ως πιο αποδοτική και συμφέρουσα λύση η μετεγκατάσταση (αποκέντρωση) της κεντρικής υπηρεσίας του ΙΚΑ Καβάλας στο παραθαλάσσιο κτίριο του υφισταμένου Νοσοκομείου, παράλληλα με τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και πιθανώς λειτουργία Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων.