Skip to main content

Προβλήματα εγκυμοσύνης μετά τα τριανταπέντε

Πιθανότητες επιπλοκών σε εγκυμοσύνες μετά τα τριανταπέντε

Γυναίκες στην ηλικία των 30 και των 40   είναι πολύ πιθανό να έχουν ένα υγιές μωρό.  Ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες επιπλοκές στην πορεία από τις νεώτερες γυναίκες και καλό θα είναι να το γνωρίζουν για να προσέχουν περισσότερο.


Ορισμένοι επιπλοκές που είναι πιο κοινές σε γυναίκες άνω των 35 ετών περιλαμβάνουν:


Διαβήτη κύησης:

 

 Αυτή η μορφή διαβήτη αναπτύσσεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Μελέτες δείχνουν ότι σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι περίπου διπλάσιες οι πιθανότητες από τις νεότερες γυναίκες να αναπτύξουν διαβήτη κυήσεως .  Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι πιθανότερο να έχουν ένα πολύ μεγάλο μωρό που είναι σε κίνδυνο ,τραυματισμών κατά τη διάρκεια της παράδοσης και προβλημάτων υγείας (όπως τα αναπνευστικά προβλήματα).


Υψηλή πίεση αίματος:

 

 Όπως και με διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.    Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η  υψηλή πίεση του αίματος είναι πιο κοινή σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 .

Προβλήματα πλακούντα:

 

  Στο πιο κοινό  πρόβλημα , ο πλακούντας καλύπτει μέρος ή το σύνολο του ανοίγματος της μήτρας (τράχηλος της μήτρας).  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στα τέλη των ΄30 τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες, και οι γυναίκες στα 40 τους σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες, από ότι νεότερες γυναίκες για να έχουν αυτή την επιπλοκή . 

 

Πρόωρος τοκετός:

 

Οι γυναίκες ηλικίας 40 και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες στη δεκαετία των ΄20 και των ΄30 τους να γεννήσουν πρόωρα (πριν από την ολοκλήρωση 37 εβδομάδες κύησης).   Πρόωρα βρέφη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.


Θνησιγένεια:

 

  είναι ο θάνατος του εμβρύου μετά από 20 εβδομάδες κύησης.  Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι περίπου δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από ότι   οι γυναίκες στα 20 τους ,να έχουν ένα θνησιγενές μωρό   Τα αίτια της θνησιγένειας στην  πάνω-40 ηλικιακή ομάδα δεν είναι γνωστά.


ΠΗΓΗ Cleary-Goldman, J.( Επιπτώσεις της ηλικία της μητέρας στην Μαιευτική )