Skip to main content

Προβλήματα με τη χρηματοδότηση του οδικού δικτύου Χαλκιδικής

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τα κονδύλια που διέθεσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να βελτιωθεί ο παράπλευρος δρόμος Ν. Φώκαιας – Αθύτου.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τα κονδύλια που διέθεσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με απόφαση του υπουργού, κ. Δημήτρη Ρέππα, στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθεί ο παράπλευρος δρόμος Ν. Φώκαιας – Αθύτου.

Σημειώνεται ότι μετά τις κατολισθήσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καλλιθέας, στο ύψος του Βόθωνα, ως μια εκ των παρακαμπτηρίων οδών, προκειμένου προσωρινά να εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τη νότια Χαλκιδική, επιλέχτηκε ο μονόδρομος Ν. Φώκαιας – Αθύτου. Ο δρόμος διαπιστώθηκε όμως πως έστω και για το διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η κεντρική οδός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει με το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας τους μετακινούμενους, ενώ εμφανίζει –εκτός των αστοχιών- και αδυναμία εξυπηρέτησης του διοχετευόμενου πλέον κυκλοφοριακού φόρτου.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, σε συμφωνία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, αιτήθηκε την έγκριση κονδυλίου ύψους 1,36 εκ. ευρώ για τη βελτίωση της συγκεκριμένης οδού και την αμφιδρόμησή της, ώστε αφενός να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, αφετέρου να σταματήσει η μεγάλη περιπορεία που αναγκάζονται να κάνουν πολίτες συγκεκριμένων περιοχών της Κασσάνδρας, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ρέππας ενέκρινε την απαιτούμενη πίστωση, την οποία και διέθεσε στη Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας. Ωστόσο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, με δική της απόφαση ανέθεσε τη βελτίωση του δρόμου σε συγκεκριμένη εργολαβική εταιρία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εργασίες.

Το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί συζήτησαν σήμερα οι αυτοδιοίκητοι φορείς του Νομού Χαλκιδικής, με επικεφαλής το Νομάρχη, κ. Αστέριο Ζωγράφο, αλλά και τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή.

Στη σύσκεψη, ο Νομάρχης Χαλκιδικής ζήτησε τη χορήγηση της πίστωσης στη Νομαρχία, προκειμένου αφενός να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε, αφετέρου να πληρωθεί η εργολαβική εταιρία για τις εργασίες που ήδη έχει εκπονήσει. Δημοσιονομικά όμως αυτό είναι αδύνατο, όπως του επεσήμανε η κ. Λιονή, και απαιτείται ανάκληση της υπουργικής απόφασης και νέα υπουργική απόφαση που να διαθέτει τα συγκεκριμένα κονδύλια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ζωγράφος τόνισε πως θα ζητήσει την ανάκληση από τον υπουργό και την έκδοση νέας απόφασης και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει δεκτό θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι πλησιάζει η τουριστική περίοδος και πρέπει να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών συντομότερα, για να μην πληγεί οικονομικά η Κασσάνδρα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διαβεβαίωσαν τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Χαλκιδικής πως η Περιφέρεια, ακολουθώντας όλες τις σύννομες διαδικασίες και με το χαρακτηρισμό του έργου ως «κατεπείγον», θα μπορούσε να παραδώσει το έργο μέχρι τις 20 Απριλίου. Ωστόσο, ο Νομάρχης επέμεινε πως πρέπει να ολοκληρωθεί πιο σύντομα και πλέον θα αποταθεί στο Υπουργείο.

Η κ. Λιονή επίσης πρότεινε πως εφόσον η νομαρχία μπορεί να πληρώσει το έργο, που με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε, να διατεθεί η εγκεκριμένη πίστωση για το έργο της αποκατάστασης του κύριου οδικού άξονα, τις μελέτες για το οποίο ολοκληρώνει εντός των επόμενων ημερών η Περιφέρεια.

Η κ. Λιονή επεσήμανε πως «ως Περιφέρεια οφείλουμε να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τη νομιμότητα. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξασφαλίσουμε έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του προβλήματος στην παρακαμπτήρια οδό Ν. Φώκαιας – Αθύτου και ο Υπουργός, κ. Ρέππας, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Αντιλαμβάνομαι τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου, πλην όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε μια σειρά διαδικασιών, που διασφαλίζουν τη νομιμότητα των επεμβάσεών μας. Η Νομαρχία πήρε τη δική της πρωτοβουλία, την οποία δεν προτίθεμαι να σχολιάσω. Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή από τις κατολισθήσεις». 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος στον κεντρικό δρόμο (περιοχή Βόθωνα), το οποίο θα τηρηθεί και υπολογίζουμε πως πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος. Στη δε εναλλακτική οδό είναι αδύνατο νομικώς να αναλάβουμε την αποπληρωμή εργολάβου στον οποίο ανατέθηκε έργο από άλλο φορέα. Προφανώς και η Περιφέρεια χωρίς μελέτες, χωρίς διαγωνισμό δεν μπορεί να κατασκευάσει ή να χρηματοδοτήσει έργο. Υπεράνω όλων μας είναι ο νόμος. Μπορούμε όμως, και το προτείναμε, να αναλάβουμε την υλοποίηση του συνόλου του έργου, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση και να το παραδώσουμε περί τις 20 Απριλίου 2010».

Τέλος η κ. Λιόνη δεσμεύτηκε «πως θα συνηγορήσουμε σε αίτημά της προς την Κυβέρνηση για την αποπληρωμή των εργασιών βελτίωσης που έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το έργο που η ίδια εκτέλεσε».