Skip to main content

Προβληματισμένος για τα spreads ο πρωθυπουργός

Τον προβληματισμό του για την εκ νέου εκτίναξη των spreads εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε ότι παραμένουν εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, ωστόσο σημείωσε πως η προσοχή τω
Τον προβληματισμό του για την εκ νέου εκτίναξη των spreads εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε ότι παραμένουν εκ των πραγμάτων θέμασυζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμετην προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, παρότιαυτό παραμένει».

Παράλληλα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, κάνοντας εκ νέου λόγο για «ψυχολογική τρομοκρατία», η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εξέφρασε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα «είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει».

Όπως ανέφερε, «ήδη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός. Υπάρχει αυτή η εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις αυτούς φορείς. Αυτή ήταν η τελική απόφαση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι’ αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ».

Επεσήμανε δε ότι «είτε αξιοποιήσουμε είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό - θα το δούμε στην πορεία - αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «πέρα από τον άμεσο δανειακό μας προγραμματισμό, η σταθερότητα είναι επίσης ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι αυτόν το μηχανισμό».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, «ο κ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Και σήμερα φεύγει για την Ισπανία, όπου θα συνεδριάσει το άτυπο Εcofin. Και θα υπάρξουν συστηματικές διαπραγματεύσεις για τις περαιτέρω λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας».

«Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε», υπογράμμισε.

Από εκεί και πέρα, όπως παρατήρησε, «όλη αυτή η συζήτηση επαναβεβαιώνει την ανάγκη των μεγάλων τομών που κάνουμε στη χώρα μας», καθώς, όπως είπε, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας θα κριθεί από τις μεγάλες αλλαγές.

Μεταξύ αυτών είναι, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η ανάπτυξη, η διαφάνεια, η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα συστημάτων, όπως το ασφαλιστικό, αλλά και οι ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν στο χώρο της παιδείας, της υγείας, για να είμαστε αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί.

«Στο μέτρο που θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και θα τους πετύχουμε, θα μειωθούν και οι έξωθεν πιέσεις, από τις αγορές και από τους διάφορους σχολιαστές και αναλυτές, οποιεσδήποτε προθέσεις, σκοπιμότητες ή και συμφέροντα κι αν αυτοί εξυπηρετούν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, όχι «για να τιμωρήσουμε», όπως είπε, αλλά για «να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

«Πολλές φορές θέματα κολλάνε, διότι είναι διϋπουργικά, διότι χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις ή διότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και εκεί είναι που πρέπει να βοηθήσει και το γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και οι δύο Υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί ένα συντονιστικό έργο», πρόσθεσε.