Skip to main content

Προβληματισμός των μεσιτών Θεσσαλονίκης για την αγορά ακινήτων

Σχετική επιφυλακτικότητα, από την πλευρά της ζήτησης και υπερβάλλουσα προσφορά, αποτελούν, δύο από τα «χαρακτηριστικά» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με όσα προέκυψαν, από τις εργασίες του 1ου
Σχετική επιφυλακτικότητα, από την πλευρά της ζήτησης και υπερβάλλουσα προσφορά, αποτελούν, δύο, μόνο από τα «χαρακτηριστικά» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με όσα προέκυψαν, από τις εργασίες του 1ου συνεδρίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης (ΣΜΘ), που ολοκληρώθηκε, σήμερα, στη Χαλκιδική.

Στην ελληνική αγορά, δεν καταγράφονται χαρακτηριστικά σημαντικής υπερτίμησης, σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρο Μητράκο.

Με τις τιμές των οικοπέδων να καταγράφουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και τα νοικοκυριά να στρέφονται προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού (και κυρίως μεταχειρισμένα), καταγράφεται και αύξηση του μεριδίου των συναλλαγών σε μετρητά, λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας CBRE - Atria, Δημήτρης Τζιβράς τόνισε πως η ελληνική αγορά ακινήτων «περιλαμβάνει» περιπτώσεις υψηλού δανεισμού εγχώριων επενδυτών «με απρόβλεπτες συνέπειες», μεγάλο αριθμό απούλητων κατοικιών και κενών επαγγελματικών χώρων και πτώση ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

Μάλιστα, στην αγορά των βιομηχανικών (ακινήτων) - logistics καταγράφεται μεγάλη διαθεσιμότητα και σχεδόν μηδενική ζήτηση και την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων από τους retailers.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορατός είναι ο κίνδυνος αύξησης των κενών χώρων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πτώση ενοικίων και αντίστοιχη πορεία των αγοραίων αξιών.

Στις αλλαγές, που εισέρχονται στην αγορά ακινήτων με το νέο πολεοδομικό καθεστώς, όπως αυτό προκύπτει από το νόμο 3843/10, αναφέρθηκε ο τοπογράφος μηχανικός, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), Αριστείδης Παπώτης. «Αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο αδειοδότησης των κτιρίων. Οι νέες άδειες (για τις νέες οικοδομές), έπειτα από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα ολοκληρώνονται όχι μόνο με αυτοψίες της πολεοδομίας, αλλά με την κατάθεση στην πολεοδομία και τη διατήρηση, στα ηλεκτρονικά της αρχεία, βίντεο των κατασκευών», είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), Σπύρος Ιγνατιάδης παρουσίασε νέα «εργαλεία» πληροφορικής στο χώρο του real estate, τα οποία, εκτιμάται ότι θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στους επαγγελματίες του κλάδου και θα ενισχύσουν την υφιστάμενη ανταγωνιστικότητά τους.