Skip to main content

Προχωρά η δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Για τη δημιουργία του Μουσείου υπογράφεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του δήμου Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο κτήριο της πρώην Ναυτικής Βορείου Αιγαίου.

Για τη δημιουργία του Μουσείου υπογράφεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του δήμου Θεσσαλονίκης, στην ιδιοκτησία του οποίου ήρθε το προηγούμενο διάστημα το κτήριο.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δεν παραχωρείται ο χώρος αλλά γίνεται μια σύμπραξη μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου. Υπογράμμισε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΛΘ, για οικονομική ενίσχυση του Μουσείου και να δοθεί μεγαλύτερος χώρος για το Μουσείο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Ιδρύματος Περικλή Μήτκα, θα γίνουν προσπάθειες, ώστε έως τον Σεπτέμβριο να έχει στηθεί έστω μια συλλογή στο Μουσείου, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο κτήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μήτκας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, το Μουσείου θα έχει συλλογές που βρίσκονται σε διάφορες τμήματα του ΑΠΘ. Στο Μουσείο θα υπάρχουν οι συλλογές των απολιθωμάτων, εντόμων, φυτών.

«Οι σχέσεις Πανεπιστημίου και πόλης είναι συνδυαστική. Η πόλη γίνεται καλύτερη από δράσεις και τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Εμεις γινόμαστε καλύτεροι, όσο η πόλη προεδρεύει και φτιάχνει καινούργια πράγματα», τόνισε.

Εκτίμησε ότι δεν χωράει στο χώρο όλες οι συλλογές, αλλά θα είναι μια αρχή, για να γίνει γνωστό και το Μουσείο και να αναπτύξει δραστηριότητα. «Ξεκινάμε θα αναλάβουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο κ. Μήτκας.

Για ένα Μουσείο σύγχρονο, πρότυπο με σύγχρονη τεχνολογία έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου. «Μετά από αίτημα του ΑΠΘ και μετά από βούληση του δημάρχου, προχωρά η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο», σημείωσε. Όπως ανέφερε, «θα μπορεί ο δήμος να συμμετέχει και να κάνει εκδηλώσεις πολιτιστικές».